Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Intensive care nodig in ggz’

Patiënten met acute psychiatrische problemen worden te veel aan hun lot overgelaten. Ze belanden te vaak in isoleercellen omdat het personeel deze patiënten niet aankan. Daarom moeten er in psychiatrische instellingen intensive care-afdelingen komen.
'Intensive care nodig in ggz'

De initiatiefnemers van de conferentie Intensive Care in de geestelijke gezondheidzorg die donderdag plaatsvindt stellen dat de ziekte van deze patiënten onvoldoende behandeld wordt. Ze belanden te vaak in isoleercellen omdat het personeel de patiënten niet aankan. ‘Een landelijke specialistische opleiding voor professionals in de intensieve zorg is nodig om deze professionals beter toe te rusten voor hun moeilijke taak’, zo menen de intitiatiefnemers.

Voorstander
Ook GGZ Nederland en de landelijke vereniging voor psychiaters (NVvP) zijn voorstander van intensive cares, waar meer en speciaal opgeleid personeel zou moeten werken. ‘Er werken nu domweg te weinig en onvoldoende gespecialiseerde mensen bij de acute patiënten’, zegt NVvP-voorzitter Rutger Jan van der Gaag in de Volkskrant.

Uitzendkrachten
‘Bij een hartaanval is het ondenkbaar dat je in het ziekenhuis een verpleegkundige krijgt die alleen een basisopleiding heeft gehad’, zegt initiatiefnemer Berno van Meijel, lector GGZ verpleegkunde. ‘Maar in de acute psychiatrie gebeurt dat wel. Er werken ook uitzendkrachten. Terwijl daar de zwaarste patiënten zitten.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Volkskrant/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Ik reageer vanuit mijn eigen ervaring. Zelf weet ik dat als je psychotisch bent dat je dan mensen nodig hebt die rustig zijn en vooral de tijd voor je nemen. Vul het niet in, vanuit je theoretische ervaring kom je bedrogen uit. Praat daarom met mensen die vanuit een psychotische epsiode weer gestabiliseerd zijn. Het is allemaal vrij heftig wat er met je gebeurt, is heel beangstigend controle verlies de angst omdat je ergens behoorlijk angstig voor bent, t’ís moeilijk duidelijk te maken als je er in verkeerd. Maar iemand toch kunnen vertrouwen en niet iemand die zelf in paniek raakt daardoor kan een psychose nog langer gaan duren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.