Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inspectie onderzoekt ondervoeding in zorginstellingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt drie meldingen van ondervoeding van ouderen in verpleeghuizen. De cliëntenraad van twee verpleeghuizen constateert onvrijwillige gewichtsafname en luidt de noodklok.
Inspectie onderzoekt ondervoeding in zorginstellingen

De IGZ wil de namen van de instellingen niet bekendmaken, maar uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat één melding het Verpleeghuis Van Wijckersloot en het Sint Elizabeth Gasthuishof in Oegstgeest betreft. Hier dreigen meer dan 180 bewoners ondervoed te raken doordat de kwaliteit van het eten ver onder de maat is. In een brief aan de Inspectie luidt de cliëntenraad de noodklok over de gewichtsafname onder de bewoners.

Lauw
Onvrijwillige gewichtsafname is een van de belangrijkste aanwijzingen voor ondervoeding. Volgens de cliëntenraad van Verpleeghuis Van Wijckersloot en het St. Elizabeth Gasthuishof wordt het eten vaak lauw opgediend en worden smaak, kleur en geur door de cliënten als ‘onaangenaam’ ervaren. ‘Mensen hebben trek, nemen een paar happen en schuiven het bord dan met een vies gezicht van zich af’, aldus een lid van de raad in het Nederlands Dagblad.

Geschoold
De slechte kwaliteit van het eten is te wijten aan bezuinigingen op de inkoop en aan een nieuwe manier van koken. In een centrale keuken wordt het eten voorgekookt en gekoeld om de volgende dag in de afdelingskeukens te worden verhit. Het resultaat is vaak ondermaats, ook al omdat het keukenpersoneel volgens de cliëntenraad niet goed is geschoold. Volgens de bewoners heeft het eten een rare bijsmaak.

Serieus
De voorzitter van de raad van bestuur Erna van der Pers laat in een reactie weten de brief van de cliëntenraad ‘uiterst serieus’ te nemen. Ze heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die de klachten gaat onderzoeken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan nog niet reageren op de brief van de cliëntenraad in Oegstgeest.

Onderzoek
Ondervoeding is een groot probleem in verpleeghuizen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer één op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen eraan lijdt. Van ondervoeding is sprake als mensen in 180 dagen meer dan tien procent van hun gewicht verliezen, of vijf procent in dertig dagen. De Gezondheidsraad doet op dit moment op verzoek van de minister van VWS onderzoek naar ondervoeding onder ouderen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter

Bron: Nederlands dagblad / foto: ANP Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Vanuit de landelijke onderzoeken naar de tevredenheid van bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen (CQ Index) zijn allerlei gegevens beschikbaar over de mate van tevredenheid ten aanzien van de maaltijden. Een van de vragen die in het onderzoek gesteld worden is: “zijn de maaltijden lekker?”. Het is bij de IGZ uiteraard bekend hoe instellingen in den lande daarop scoren. Dus weten ze ook dat dit echt niet de enige instellingen zijn waar bewoners hun bod met een vies gezicht van zich afschuiven.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.