Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: ‘Gemeenten straffen werkweigeraars te weinig’

Gemeenten leggen niet vaak genoeg straf op als bijstandsontvangers een baan weigeren. Ook treden gemeenten te weinig op als bijstandsgerechtigden hun bijverdiensten niet opgeven. Dat staat in het maandag verschenen jaarverslag 2011 van de Inspectie SZW.
Inspectie: ‘Gemeenten straffen werkweigeraars te weinig’

 

In de inspectie SZW zijn begin dit jaar de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst samengevoegd. De inspectie is van mening dat gemeenten
bijstandsontvangers onvoldoende stimuleren om te solliciteren. Veel gemeenten zijn terughoudend met het opleggen van sancties. De helft van de WWB-cliënten ervaart geen verplichting tot sollicitatie. Hoe langer de uitkering duurt, des te lager is de ervaren sollicitatieplicht.

Bijverdiensten
Op basis van verschillende handhavingsonderzoeken concludeert de inspectie verder dat gemeenten zich onvoldoende inzetten om alle inkomsten uit werk van mensen met een WWB-uitkering te achterhalen. Ook als het gaat om de regels omtrent  kleding en gedrag, gebruiken gemeenten het sanctiemiddel nauwelijks om gedrag van cliënten positief te beïnvloeden.

Regionaal
Gemeenten hebben met het Bestuursakkoord Rijk en gemeenten in 2007 de voortrekkersrol op zich
genomen in het kader van het regionaal arbeidsmarktbeleid. De inspectie heeft echter vastgesteld dat de begeleiding van werkzoekenden vooral is gericht op actuele vacatures en dat er slechts marginaal sprake is van anticipatie op toekomstige arbeidsmarktontwikkelingen in de regio.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.