Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatiepunt Detentieverloop geopend

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft officieel het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) in Arnhem geopend. Het IDV moet voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden onverwacht worden geconfronteerd met de dader.
Informatiepunt Detentieverloop geopend

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) verstrekt informatie aan slachtoffers en nabestaanden van delicten over het detentieverloop van veroordeelden in het gevangeniswezen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken. Dit om te voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden onverwacht worden geconfronteerd met de dader. Staatssecretaris Teeven noemde het Informatiepunt ‘de kroon op het werk.’

Rechten
Het IDV is in het kader van de wet Versterking Positie van Slachtoffers opgericht. Op 1 januari 2011 is deze wet in het strafproces in werking getreden. De rechten en mogelijkheden van het slachtoffer gedurende de gehele strafrechtelijke procedure, van aangifte tot invrijheidstelling van een veroordeelde, zijn hiermee uitgebreid en wettelijk verankerd.

Serieus
‘Een nieuw, tastbaar bewijs dat we het slachtoffer serieus nemen’, noemde staatssecretaris Teeven het IDV. Hij plaatste het informatiepunt in de context van de ontwikkeling die het denken over slachtoffers heeft doorgemaakt. ‘Jarenlang hebben politie en justitie het slachtoffer vrijwel uitsluitend gezien als leverancier van informatie. Het is pas van recente datum dat het slachtoffer ook informatie krijgt.’

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Ministerie van justitie/ foto ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.