Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inburgeringstoets bevordert integratie niet’

De taal- en inburgeringstoetsen die veel Europese landen waaronder Nederland hanteren, dragen niet bij aan de integratie van immigranten maar leiden vooral tot uitsluiting. Dat stelde maandag een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen.
'Inburgeringstoets bevordert integratie niet'

Volgens de experts sluiten de toetsen met name bepaalde groepen uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging of een betere rechtspositie. Migranten die weinig of geen onderwijs hebben genoten, worden afgeschrikt door de toetsverplichtingen. Migranten met een laag inkomen kunnen vaak de kosten voor toetsing niet betalen.

Principes
De wetenschappers vinden dat het toetsbeleid niet strookt met de liberaal-democratische principes die de lidstaten van de Europese Unie pretenderen aan te hangen. Ook zou het strijdig zijn met internationale mensenrechtenverdragen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.