Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inburgeringscursus leidt niet tot participatie

Nieuwkomers die in Den Haag het inburgeringstraject met goed gevolg afleggen, kunnen nauwelijks werk of een betere baan vinden. De Rekenkamer van de gemeente Den Haag deed onderzoek naar de voordelen van de cursus voor inburgeraars. De resultaten op het gebied van participatie zijn teleurstellend, aldus de Rekenkamer.
Inburgeringscursus leidt niet tot participatie

In het onderzoek worden de deelnemers aan het woord gelaten over hoe succesvol het inburgeringsbeleid is. De Rekenkamer wil de effecten van inburgering beter in beeld krijgen. De aanleiding van het onderzoek is de discussie over de haalbaarheid van het aantal inburgeraars in de gemeente. De Haagse wethouder voor Burgerschap liet in maart van dit jaar aan de gemeenteraad al weten de geplande aantallen niet te halen.

Buren
Van de ondervraagde vrijwillige inburgeraars vindt 80 procent het beheersen van de Nederlandse taal belangrijk om te kunnen praten met Nederlandse buren en vrienden. Bijna 70 procent vindt een betaalde baan vinden de tweede belangrijke reden voor deelname aan inburgering, zo blijkt uit het onderzoek.

Teleurstelling
De meerderheid van de cursisten begrijpt waarom het inburgeren verplicht is en komt ook gesterkt en zekerder uit het traject, zo stelt de Rekenkamer. De teleurstelling en frustratie is groot wanneer zij geen betaald werk kunnen vinden. Terwijl bevordering van participatie in de maatschappij en re-integratie naar betaald werk juist de algemene doelen van de Wet Inburgering zijn. 

Begeleiding

De effectiviteit van het inburgeringsbeleid kan volgens de Rekenkamer worden vergroot door een duidelijke koppeling met het arbeidsmarktbeleid. Daarvoor moeten beleidsmatige en budgettaire ‘schotten’ tussen de beleidsterreinen Burgerschap en Werk en Inkomen verdwijnen. De bemiddeling en begeleiding van geslaagde cursisten naar werk moet dan ook de prioriteit worden van de gemeente.

Gegevens

De Rekenkamer stuitte tijdens het onderzoek op het gebrek aan goede cijfers. Relevante gegevens over hoe de inburgeringscursus verloopt, hoeveel het kost en wat het oplevert, ontbreken vaak.  In augustus bleken er onduidelijkheden te zijn over gegevens rond inburgeringstrajecten tussen rijk en gemeente. Dit roept vragen op over het gegevensbeheer en de sturing en controle op het inburgeringsbeleid. ‘Dit zou drastisch moeten verbeteren’, aldus het advies in het onderzoeksrapport.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Rekenkamer Den Haag/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.