Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Voorzichtig met technische snufjes

Instellingen, bijvoorbeeld voor verstandelijk gehandicapten en verpleeghuizen, moeten goed nadenken voordat ze technische snufjes invoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeert dat in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. De snufjes, zoals automatische deurvergrendeling, kunnen veel gevaar opleveren voor de patiënten.
IGZ: Voorzichtig met technische snufjes

Veel instellingen zien in de invoering van de moderne techniek een manier om op medewerkers te besparen. Als patiënten bijvoorbeeld via camera’s of geavanceerde babyfoons in de gaten worden gehouden, is er minder toezicht nodig.

Trainen

Volgens de inspectie kunnen zaken flink mislopen als de instelling de techniek doorvoert zonder het personeel goed te trainen of veiligheidsanalyses op te stellen. De IGZ heeft de afgelopen jaren enkele meldingen binnengekregen waarbij patiënten in gevaar kwamen toen de techniek het liet afweten.

Ontsnappen

Een woordvoerder noemt het voorbeeld van een afdeling voor zwaar verstandelijk gehandicapten die werd afgesloten via automatische deurvergrendeling. Toen bij onweer de stroom uitviel, werden de deuren automatisch ontgrendeld. Maar het personeel had dit niet in de gaten. Een bewoner van de ‘zware’ afdeling wist te ontsnappen en sloeg op een andere afdeling een andere bewoner in elkaar.

Noodplannen

Volgens de inspectie had het personeel bedacht moeten zijn op het gevaar. De instelling had van te voren noodplannen moeten maken voor het geval de stroom zou uitvallen. Op zich is er niets mis mee als instellingen efficiënter willen werken met behulp van nieuwe techniek, stelt de IGZ.

Toekomst

De nieuwe technische snufjes, ook wel domotica genoemd, worden op grote schaal gebruikt in verpleeghuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en psychiatrische ziekenhuizen. De verwachtig is dat de techniek in de toekomst nog veel belangrijker zal worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.