Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Tekortkomingen bij behandeling Tristan

De behandelaars van Tristan van der V. wisten dat hij suïcidaal was en over een wapen wilde beschikken. Ze hadden meer aandacht moeten besteden aan de risico's die die situatie met zich meebracht. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.
IGZ: Tekortkomingen bij behandeling Tristan

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft donderdag geconstateerd dat Tristan gemakkelijk aan een wapenvergunning kon krijgen terwijl de GGZ-instelling wisten dat hij zelfmoordneigingen had.

Beroepsgeheim
Volgens de Inspectie voor de gezondheidszorg heeft GGZ Rivierduinen ook fouten gemaakt bij het volgen van de regels voor toepassing van het medisch beroepsgeheim. De inspectie constateert ook dat met betere hulpverlening het drama in Alphen aan den Rijn niet te voorkomen was geweest. Er is volgens de inspectie geen oorzakelijk verband te leggen tussen de tekortkomingen in de behandeling en de schietpartij.

Wapenbezit
De IGZ gaat de GGZ-instelling waar van der V. werd behandeld de komende tijd nauwlettend volgen om te controleren of de instelling een aantal verbeteringen aanbrengt in de manier van werken. Zo wil de inspectie dat Rivierduinen de risico’s van bijvoorbeeld wapenbezit beter inschat bij het bepalen van een profiel van een patiënt. Ook moet het medisch beroepsgeheim juister worden toegepast. De dossiers moeten beter worden bijgehouden en de informatie-uitwisseling met huisartsen dient meer inhoud te krijgen.

Achteraf
Rivierduinen accepteert de aanbevelingen van de inspectie. ‘Achteraf gezien hadden we in 2008 beter kunnen doorvragen op de wapenvergunning van Tristan van der V.’, schrijft de GGZ-instelling in een reactie op de conclusies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Onvoorstelbaar
Volgens de instelling heeft nog nooit een psychiatrisch patiënt in Nederland een dergelijk drama aangericht. Van dit ‘onvoorstelbare risico’ werd dus ook niet uitgegaan, zegt GGZ Rivierduinen. De instelling zegt alerter te worden op het inschatten van risico’s die patiënten kunnen opleveren voor de maatschappij. Het personeel zal hier beter op worden getraind.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.