Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ start onderzoek naar vrijheidsbeperking

De inspectie start met een tweede grootschalig onderzoek naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het eerste onderzoek was in 2007 en leidde tot de conclusie dat vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM) verantwoord teruggedrongen kunnen en moeten worden. Dit voorjaar krijgen 100 zorginstellingen een bezoek, om vast te stellen hoe ver zij daarmee zijn.
IGZ start onderzoek naar vrijheidsbeperking

De nieuwe wet Zorg en Dwang, de vervanging van de wet BOPZ, laat nog even op zich wachten. Vooruitlopend daarop heeft het ministerie van VWS echter twee jaar geleden al het ‘Richtinggevend kader vrijheidsbeperkingen’ gepubliceerd. Daarin staan richtlijnen voor het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg.

Eindrapportage
De komende maanden zal de Inspectie Gezondheidszorg op basis van een a-selecte steekproef bij 100 instellingen voor langdurige zorg onderzoeken of en hoe deze richtlijnen in de praktijk uitwerken. Tijdens de bezoeken kijkt de inspectie naar het hele spectrum van VBM mee. Dat loopt van onrustbanden en bedhekken tot het beperken van vrijheden als telefoneren, eten en roken, zo laat de projectleider weten.

Scheidslijn
Door het verdwijnen van de scheidslijn tussen verpleeghuis en verzorgingshuis hebben de meeste verzorgingshuizen pas dit jaar voor het eerst echt te maken met het beleid rondom VBM. Verzorgingshuizen zullen het richtinggevend kader van VWS niet als eerste prioriteit hebben gehad, stelt de IGZ. De inspectie gaat er echter bij het toetsen van uit dat de zorginstellingen dit soort ontwikkelingen volgen.

De eindrapportage zal naar verwachting in december 2010 door IGZ gepresenteerd worden. Dan worden ook de individuele instellingsrapporten openbaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Zorg Voor Vrijheid

1 REACTIE

  1. Nog steeds worden in verzorgingshuizen en verpleeghuizen veel fysieke vrijheidsbeperkingen toegepast. Denk naast de Zweedse band aan tafelbladen, verzwaarde dekens, planke onder de stoel om iemand te beletten op te staan, banden in de rolstoel. Organisaties uit V&V, VG en GGZ kunnen zich nog aanmelden voor Ban de Band. Ook in dit project wordt veel breder gekeken dan alleen de Zweedse band. Laat je nu begeleiden bij het afbouwen van vrijheidsbeperking en maak gebruik van de kennis die door al ruim 45 eerdere deelnemers is opgebouwd. Vraag informatie op bij r.hanning@vilans.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.