Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: seperaties in ggz met 10 procent verminderen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg denkt dat het mogelijk is om het aantal separaties per jaar met tien procent te verminderen. Daarvoor gaat zij in 2009 het separeerbeleid binnen de Geestelijke Gezondheidszorg verder onderzoeken.
IGZ: seperaties in ggz met 10 procent verminderen

Instellingen worden in het onderzoek gevraagd naar hun plannen om het aantal separaties te verminderen. Op basis van de antwoorden krijgen veertig instellingen dit jaar een bezoek van de inspecteur. Doel van het onderzoek is vermindering van zowel de duur als het aantal van separaties op alle niveaus: per afdeling, per instelling en landelijk.

Versterking
Vorig jaar publiceerde IGZ – op 11 december 2008 – het rapport: ‘Voorkomen van separatie van psychiatrische patiënten vereist versterking van patiëntgerichte zorg’. Dit naar aanleiding van de commotie rond het overlijden van een patiënt in de GGZ instelling AMC de Meren. De IGZ deed toen onderzoek bij veertig opnameafdelingen van psychiatrische zorginstellingen. Conclusie was dat één derde van de instellingen succesvol beleid voert om het separeren van patiënten op de dag van opname zo veel mogelijk te voorkómen.

Ambities
De Geestelijke Gezondheidszorg heeft de laatste jaren al veel goede initiatieven laten zien om separeren terug te dringen, aldus IGZ. De ambities zijn groot. Een grote instelling berichtte bijvoorbeeld dat zij zich als doel stelt om het aantal separaties over drie jaar tot nul te hebben teruggebracht.

Maatregelen
Inmiddels is gebleken dat ook instellingen die in 2008 een afdeling hadden met een verhoogd risico goede verbetertrajecten zijn gestart met positieve resultaten, aldus de IGZ. De inspectie blijft de resultaten van alle inspanningen volgen en zal achterblijvende instellingen vragen om passende maatregelen te nemen. Eind 2009 worden de bevindingen van het vervolgonderzoek gepubliceerd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.