Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ over verpleeghuis Jan Bonga: ‘wij hadden alerter moeten reageren’

De Inspectie voor de Volkgezondheid had sneller moeten reageren op de meldingen van misstanden in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. Dat zei Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid, in 'de praktijk', het gezondheidsprogramma van de Avro op radio 1.
IGZ over verpleeghuis Jan Bonga: 'wij hadden alerter moeten reageren'

In het radioprogramma werd Van der Wal ondervraagd over de kritiek aan het adres van de Inspectie. ‘Wijzelf hadden alerter moeten reageren op de eerste signalen van de bron: de verpleeghuisartsen. Ik denk niet dat we uiteindelijk veel anders hadden moeten doen, maar we hadden sneller en eerder moeten reageren. Wij zijn natuurlijk ook een organisatie die niet zonder fouten is, dat zou ook gek zijn.’ Volgens Van der Wal ging het mis bij de inschatting van de ernst van het signaal en wie wat had moeten oppakken.

Geen eenvoudige zaak
‘Er werken bijna een miljoen mensen in de zorg. Er zijn zestigduizend adressen waar wij naar moeten kijken en drieduizend vestigingen. Iedere dag moeten we de meldingen zorgvuldig afwegen. Met 125 inspecteurs is dat geen eenvoudige zaak’, aldus de inspecteur-generaal in het programma.

Aanspreken
Staatsecretaris Bussemaker van VWS zei vorige week nog dat ze de Inspectie zou aanspreken op het te lang wachten met ingrijpen in het verpleeghuis, waar afgelopen jaar drie artsen ontslag hadden genomen, omdat ze geen verantwoorde zorg meer aan patiënten konden leveren.

Avro-uitzending ‘De praktijk’ (21 april)

Lees ook: ‘Geldgebrek basis van problemen in verpleeghuis’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: AVRO/fotografie: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Mw Bussemaker en de inspectie moeten medewerkers in de zorg eens een keer serieus gaan nemen. 3 artsen die melding doen bij jan bonga. In Zandvoort 7 medewerkers inclusief afdelingshoofd die melding doen van misstanden aan Mw Bussemaker. Is dit niet genoeg ? Wat moet er nog meer gebeuren dan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.