Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Er mag wél meer dan alleen handdruk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt zeker niet dat het enige fysieke contact in de zorg alleen een handdruk mag zijn. Dat zegt de Inspectie in een interview met het tijdschrift TvZ.

Het gaat om een uitspraak van een inspecteur tijdens een tuchtzaak over een psychiatrisch verpleegkundige die ervan wordt beschuldigd dat hij regelmatig te ver ging met een ‘aai over de bol’ en het geven van een knuffel aan patiënten. De inspecteur liet tijdens de zitting weten dat, naast een hand schudden, geen enkele vorm van lichamelijk contact is toegestaan in de zorg. ‘Een professionele houding betekent fysieke distantie.’

Grensoverschrijdend

De IGZ stelt dat er tijdens die rechtszaak meer is gezegd, maar alleen die ene quote is uitgelicht in de media. Volgens de inspectie moet de uitspraak anders worden gezien; het ging om de vraag welk gedrag grensoverschrijdend is in die context. Een troostend gebaar moet kunnen, maar het moet wel een aanraking zijn die past binnen het professioneel contact, aldus de IGZ-woordvoerder tegen het TvZ.

Aanraking

Wanneer er sprake is van aanraking dan moet dat voor een cliënt niet als onveilig en grensoverschrijdend worden ervaren. Een hand op de schouder vindt de ene cliënt wel aangenaam, maar de ander niet, legt de woordvoerder uit.

Misbruik

Hoogleraren  Marian Verkerk (zorgethiek Rijksuniversiteit Groningen) en Joris Slaets (ouderengeneeskunde UMCG) reageerden op de uitspraak in een opiniestuk in het dagblad Trouw. Zij stelden dat je misbruik niet voorkomt door ieder lichamelijk contact dat verder reikt dan handen schudden. ‘Daarmee creëer je zorg die mensen in de steek laat’, aldus de hoogleraren. Juist aanraking maakt dat iemand zich niet alleen voelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.