Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpverleners vinden aangifte geweld zinloos

Hulpverleners in de psychiatrie die te maken krijgen met geweld melden die incidenten vaak niet bij de politie. En als ze dat wel doen, komt het meestal niet tot een rechtszaak. Dat blijkt uit onderzoek van de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd.
Hulpverleners vinden aangifte geweld zinloos

Er werkten 1534 hulpverleners mee aan de studie. Ruim twee derde was in de afgelopen 5 jaar een of meerdere keren slachtoffer van (dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. Meer dan een derde liep letsel op, zoals blauwe plekken en kneuzingen maar ook bijt-, brand- en steekwonden. Een kwart kreeg psychische problemen.

Aangifte
Driekwart van de 2648 gerapporteerde incidenten werd niet gemeld aan de politie. Ruim 700 zijn wel gemeld waarvan 10 procent leidde tot een strafzaak. Veel slachtoffers bleken het niet nodig te vinden om aangifte te doen. Andere genoemde redenen om niet naar de politie te gaan: het incident is intern afgehandeld, er is niet aan gedacht, geweld is een risico van het vak, aangifte doen is zinloos.

Informeren
Over het algemeen worden slachtoffers slecht geïnformeerd over hun zaak, stellen de onderzoekers. Bij de helft van de aangiftes en meldingen informeerde de politie slachtoffers niet over het vervolg. De enquête is een eerste stap in het ontwikkelen van een leidraad voor een uniform aangifte- en vervolgingsbeleid.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.