Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp voor gemeenten met etnische registratie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten helpen die worstelen met de regels om inwoners naar etnische herkomst te registreren. Dat blijft verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. De huidige wet biedt daarvoor genoeg ruimte en hoeft dus niet te worden veranderd, vindt het kabinet.
Hulp voor gemeenten met etnische registratie

De ministerraad stemde vrijdag in met een brief hierover van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid). Ze gaan in op de (on-)mogelijkheden voor registratie van persoonsgegevens en op de bescherming van de privacy. Daarover blijkt bij gemeenten veel onduidelijkheid te bestaan. Gemeenten zien de privacy vaak als obstakel voor de uitvoering van beleid of het meten van de effecten ervan.

Roma
Soms willen gemeenten mensen naar afkomst registreren, omdat ze specifiek beleid voor hen in petto hebben. De afgelopen jaren ging het bijvoorbeeld om de Roma in Ede en Enschede. Ede had een registratie voor intern gebruik en Enschede was ermee bezig. Beide gemeenten zijn daar inmiddels mee gestopt. Het kabinet stelt de gang van zaken in Ede te betreuren. De registratie van de gegevens was in strijd met de regels en de betrokken partijen hadden moeten zoeken naar andere middelen om de Romajongeren te bereiken.

Terugkoppelen
In 2009 gaf het Rijk in totaal 600.000 euro aan elf gemeenten die hiermee het schoolverzuim onder Romakinderen konden aanpakken. Later dit jaar moeten de gemeenten de resultaten terugkoppelen, maar dat is mogelijk zonder etnische registratie, schrijven de bewindspersonen. Zo kan de leerplichtambtenaar een schatting geven van het aantal Romakinderen.

Statistieken
Verder wijzen ze erop dat persoonsgegevens wel kunnen worden verwerkt als ze bijvoorbeeld geanonimiseerd zijn. Ook zijn er uitzonderingen op het verbod als de gegevens worden gebruikt voor onderzoek of statistieken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.