Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

Als meer mensen met geestelijke problemen in de toekomst door huisartsen behandeld worden, moeten huisartsen daar wel meer geld voor krijgen. Er moet ook serieus werk worden gemaakt van praktijkondersteuners die huisartsen helpen. Dat vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

‘We moeten goed definiëren wat voor profiel die praktijkondersteuners moeten hebben. Wat wordt precies het takenpakket?’, zegt Arno Timmermans, huisarts en bestuursvoorzitter van het NHG. Hij reageerde hiermee op het convenant dat maandag werd gesloten over de nieuwe aanpak van de geestelijke gezondheidszorg.

Rol
In het convenant staat dat het aantal bedden in instellingen fors wordt teruggebracht en dat de huisarts een belangrijkere rol zal krijgen in de behandeling van mensen met geestelijke problemen. ‘Belangrijk is dat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt. Dus dat mensen wel door een specialist behandeld worden als dat nodig is’, aldus Timmermans.

Psycholoog

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet in een reactie weten dat het belangrijk is bij de uitvoering van dit convenant om meer praktijkondersteuners in te zetten. Een huisarts is geen psycholoog is en gaat ook niet op die stoel zitten, benadrukt de LHV. ‘Huisartsen zijn niet geschoold als psycholoog en benaderen de problematiek van hun patiënten dus ook op een andere manier, namelijk vanuit een medische invalshoek.’

De huisartsen gaan nog praten met het ministerie over de invulling van dit convenant.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.