Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pas bij stoornis naar GGZ

Patiënten die met een psychische klacht bij de huisarts komen, zouden eerst door de huisarts moeten worden behandeld. Als een psychische stoornis wordt vastgesteld, komt de ggz pas om de hoek kijken. Dit adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in het Advies Geneeskundige ggz aan minister Edith Schippers.
Pas bij stoornis naar GGZ
Foto: ANP Photo

Hiermee concludeert het CVZ dat huisartsen een veel centralere rol moeten spelen in de behandeling van psychiatrische klachten. Het CVZ maakt onderscheid tussen klachten en een psychische stoornis. In het laatste geval moet de huisarts de patiënt dooverwijzen naar de basis- of gespecialiseerde ggz.

Praktijkondersteuners

Ggz-praktijkondersteuners kunnen huisartsen begeleiden in de behandeling van deze patiëntengroep. Het CVZ adviseert minister Schippers om op korte termijn hierover met huisartsen in gesprek te gaan.

Preventieve zorg

In het advies staat verder een oproep aan zorgverleners om aan de gang te gaan met het ontwikkelen van multidisciplinaire richtlijnen. De huidige richtlijnen bieden wat het CVZ betreft de weinig houvast. Ook wil het College dat peventieve zorg (ook door huisartsen uitgevoerd) vergoed blijft, zoals zorg bij een depressie, een paniekstoornis of bij een alcolholprobleem.

Lees meer op de website van het CVZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.