Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisarts moet behandeling psychische problemen delegeren’

Met psychische problemen zoals angst en depressie kun je ook terecht in de huisartsenpraktijk. Een sociaalpsychiatrische verpleegkundige kan deze hulp vaak beter geven dan een huisarts. Dat concludeert het Nivel.
'Huisarts moet behandeling psychische problemen delegeren'

Veel mensen gaan met psychische problemen eerst naar de huisartsenpraktijk. Een deel van deze problemen is daar al te behandelen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Niet zozeer de huisarts, maar vooral een praktijkondersteuner ggz of een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV’er) zou deze eerste hulp moeten verlenen. Nivel-programmaleider Peter Verhaak: ‘Wij pleiten voor meer taakdelegatie door de huisarts.’

Expertise
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de praktijkondersteuner en de SPV’er de interventies het beste kunnen uitvoeren. Verhaak: ‘Huisartsen geven vaak aan te weinig tijd en kennis te hebben voor uitgebreide signalering en psychologische interventies. Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige heeft specifieke expertise.

Zelfhulp
De praktijkondersteuner ggz is nog in weinig praktijken te vinden, volgens het Nivel. Terwijl er effectieve kortdurende interventies zijn die een praktijkondersteuner ggz of een SPV’er goed kunnen uitvoeren. Zoals begeleide zelfhulp, problem solving treatment (PST), motiverende gespreksvoering en gezondheidsvoorlichting. ZonMw beschreef dergelijke interventies in de onlangs uitgekomen brochure U kunt het zelf!. Hulpverleners in de huisartsenpraktijk kunnen ook doorverwijzen naar verschillende effectieve online interventies.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.