Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisarts heeft moeite met doorverwijzen ggz-patiënt

Huisartsen hebben meer moeite om patiënten met chronische psychiatrische problematiek door te verwijzen. Dat blijkt uit een peiling van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onder ruim 400 huisartsen.
Huisarts heeft moeite met doorverwijzen ggz-patiënt

Mensen die behoefte hebben aan geestelijke hulpverlening, krijgen sinds de verhoogde bijdrage voor de ggz vaak niet de zorg die zij nodig hebben, zo blijkt uit de peiling van het NHG. Huisartsen maken zich zorgen, ze geven aan meer patiënten met chronische psychiatrische problematiek te begeleiden (87 procent) en meer moeite te hebben met het doorverwijzen van volwassenen voor behandeling. Meer dan de helft (58 procent) zegt hier minder tot veel minder mogelijkheden voor het hebben.

Zorgmijders
Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap bevinden huisartsen zich in een spagaat. ‘Zij willen de patiënt niet in de kou laten staan, maar hebben niet de tijd of de expertise hen goede zorg te bieden.’ Tweederde van de 414 respondenten verwacht dat zorgwekkende zorgmijders geen begeleiding meer krijgen van de ggz.

Problematiek
‘Met name mensen met ernstige psychiatrische problematiek vallen tussen wal en schip. Het zijn juist de kwetsbare mensen die de geestelijke zorg extra nodig hebben en die haken af of beginnen er niet aan,’ stelt de NHG. Huisartsen maken zich zorgen over maatschapelijke gevolgen als verwaarlozing, agressie en zwerven (82 procent).

Onverantwoord
Daarnaast verwachten ze onverantwoorde situaties (72 procent) zoals onder meer verslaving, gezinsproblemen, huiselijk geweld en medische consequenties. Ook denken zij dat hulpverleners en mantelzorgers met overbelasting te maken krijgen.  

Bron: Nederlands Huisartsen Genoodschap/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Ik merk dat zelf ook als ik naar de huisarts ga. om een nieuw recept te voor te laten schrijven door de huisarts. Mijn anti depressiva gaat niet als herhalingsrecept in een bak voor 10.00 uur en dan einde vd middag ophalen.
    Ik merk wel aan de huisarts dat hij er wel tijd voor maakt maar niet altijd de tijd ervoor heeft!!
    Dan moet je al gauw een dubbele afspraak maken. .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.