Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Huisarts biedt zelf jeugdzorg

Huisarts Dick Walstock in Enschede verwijst niet langer door naar jeugdzorg, maar biedt jongeren zelf hulp. De huisarts denkt op deze manier jongeren met problemen direct te helpen, zonder wachtlijsten. 'Wij kennen de gezinssituatie en staan daardoor dichter bij de problematiek.'
Huisarts biedt zelf jeugdzorg

De huisarts is gevestigd in Medisch Centrum Eudokia. Samen met andere huisartsen in het centrum wil hij extra aandacht besteden aan het opsporen van kinderen met ggz-problemen. Hiervoor is een jeugdhulpverlener aangesteld. Ook worden een kinderpsychiater en een gezinsconsulent betrokken bij het project. Volgens de arts is het medisch centrum het eerste dat een deel van de tweedelijnszorg overneemt.

Praatsessies
‘We kennen de gezinssituatie en staan daardoor dichter bij de problematiek. We kunnen sneller en efficiënter helpen’, aldus de huisarts. In vijf praatsessies moet duidelijk zijn of huisartsenpost uitkomst biedt of dat er toch moet worden doorverwezen. Zorgverzekeraar Menzis en de Nederlandse Zorgautoriteit ondersteunen het initiatief. Het gaat in eerste instantie om een proef van drie jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. geweldig, wat een goed initiatief en wat een helpende zet van Menzis om dit initiatief te faciliteren. Zoiets verdient navolging. Kan me voorstellen dat het voor veel kinderen en ouders zeer helpend is, geen lange wachtlijsten, geen intakes etc. dicht bij huis en in de meeste gevallen vertrouwd.

  3. Bijzonder goed initiatief. Dit is het model van het vroegere Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB), een samenwerkingsverband van netwerkpartners rond een gezin dat de vaak toch wel complexe gezinsdproblematiek bekijkt, nader onderzoekt en diagnosticeert om het te kunnen helpen op een manier die ook goed onderbouwd is. Niks geen bureaucratie en eindeloos heen en weer geschuif van informatie zonder ooit tot enig (goed onderbouwd) besluit te komen. Hou vol en maak het waar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.