Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts bezorgd over doorverwijzing GGZ

De huisartsen in Nederland maken zich zorgen om het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Er zijn steeds minder mogelijkheden om deze mensen door te verwijzen naar de GGZ, terwijl steeds meer mensen complexere klachten hebben, zo stellen de huisartsen.
Huisarts bezorgd over doorverwijzing GGZ
Foto: ANP Photo

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) trekt deze conclusies uit een peiling onder meer dan 800 huisartsen. Meer dan de helft van de respondenten (56%) zegt dat het aantal mensen met psychische klachten in het laatste half jaar sterk is toegenomen. En 45 procent geeft aan dat er ook meer patiënten zijn bijgekomen met complexe klachten.

Vertrouwen
De mogelijkheden om die mensen door te verwijzen naar de GGZ zijn er volgens de huisartsen steeds minder. ‘De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren’, aldus Steven van Eijck, voorzitter van de LHV. ‘Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien.’

Depressie
Een derde van de huisartsen vindt dat de doorverwijsmogelijkheden naar de GGZ verslechteren. Van Eijck: ‘Dit is echt een zorgelijke ontwikkeling. Alle spelers in de keten, van huisarts tot psycholoog en psychiater, willen voorkomen dat die moeder van twee kinderen met een ernstige depressie die niet door de huisarts behandeld kan worden, langer langs de kant staat dan nodig. Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde GGZ. Maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.