Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe zaalvoetbal jongeren met verschillende culturen dichter bij elkaar brengt

De jongens in de Bossche wijk voetballen zo'n beetje elke dag. Osama - 19 jaar en niet onhandig aan de bal - dacht: wat zou het leuk zijn om een regionale zaalvoetbalwedstrijd te organiseren. Hij vond jongerenwerkers Tim en Murat in zijn idee. Het werd een landelijk toernooi met allure: The Dutch Lions Cup.
Foto Pixabay

Voetballers willen tegenstanders hebben, dat geeft strijd en motivatie. Osama Mouhoul dacht: kom, we zetten een leuk team op en gaan een wedstrijdje spelen tegen de buurwijk – Rosmalen. Met dat idee ging hij naar buurtsportwerker Tim van de Loo en jongerenwerker Murat Dogan van jongerenorganisatie PowerUp073. Het buurtwedstrijdje werd een regionale wedstrijd en groeide uiteindelijk uit tot een landelijke Cup voor voetballende jongeren in de wijk. In januari 2023 volgt het tweede Dutch Lions Cup toernooi.

Tim van de Loo (voor) en Osama Mouhoul. © Kiki Groot

Motiveren

Het doel van de Dutch Lions Cup is voornamelijk talentontwikkeling. Door middel van dit toernooi, en later misschien een echte competitie met verschillende niveaus, wil PowerUp073 jongeren motiveren bezig te zijn met een sport en met een nuttige vrijetijdsbesteding. Daarnaast leren de jongeren sportief gedrag aan en maken ze kennis met leeftijdsgenoten elders uit het land. Via de organisatie van dit evenement leren ook de jongerenwerkers elkaar beter kennen, waardoor meer kennis, ideeën en ervaringen in het land worden gedeeld en wellicht nieuwe gezamenlijke initiatieven ontstaan.

Hoe ben je op het idee voor een landelijk toernooi gekomen, Osama?

‘Die eerste wedstrijd tegen Rosmalen wonnen we met 20-1. Het was leuk, ook al omdat er veel publiek was. Ik dacht: nu hebben we een goed zaalvoetbalteam staan, daar kunnen we verder mee. Het is leuk om tegen een andere stad te spelen. Ik ben jongeren in andere steden in de regio gaan vragen, in Eindhoven, Den Bosch, Rosmalen. Ja, die jongeren ken ik, via vrienden of familie. Die hadden er wel zin in en ik ben met het idee naar Tim en Murat gegaan. Die hebben mijn plannen nog wat groter gemaakt.’

Hoe hebben de jongerenwerkers het toernooi groter gemaakt?

Tim: ‘Het is positief uit de hand gelopen. Op een cursus kwam ik een jongerenwerker uit Gouda tegen en vertelde over het toernooi. Hij wilde wel een team bij elkaar zoeken. Er kwamen op enig moment via Tim berichten van voetbalteams uit Venlo, Helmond, maar ook Hoogeveen. We hadden 12 steden en 16 teams. Daar kun je wel een toernooi mee vullen. We hebben een miniwerkgroepje opgezet en de organisatie opgepakt.

We hebben een grote beker gekocht en een bekende zaalvoetballer gevraagd om zich aan het toernooi te verbinden. Hij was er tijdens het toernooi ook. Dat was een groot succes. We hebben gelijk een draaiboek geschreven, dat andere jongerenwerkorganisaties zo kunnen overnemen. Het team dat het toernooi won kreeg het draaiboek om het toernooi in hun stad te geven.’

Waarom is het zo’n succes geworden?

Osama: ‘Ja, weet je, bij zo’n wedstrijd komt emotie boven. Er komt strijd los. Je krijgt het gevoel: kom maar op, we kunnen jullie wel aan. Dat is mooi, dat is passie. Alle jongens van alle teams voelen dat. En toch is er een heel relaxte sfeer. We zitten naast elkaar op de tribune en dan praat je met elkaar, je lacht met elkaar. Het is wel belangrijk dat de jongens in zo’n team elkaar goed kennen.

Ik heb m’n oude zaalvoetbalteam zo’n beetje op de been gebracht tegen Rosmalen. Ik dacht: nou, dat is best ’n goed team, daar kan ik wat mee. Ik voetbalde jarenlang, nu niet meer, ik heb andere prioriteiten. Zoals mijn hbo-opleiding. Wij hebben tijdens het toernooi in de halve finale van Helmond, de latere winnaar, met 1-0 verloren. Die cup is dus in Helmond, die het toernooi dit jaar organiseert. We gaan die cup terughalen. In januari gaan we winnen. Misschien mijn team hier en daar even aanpassen.’

Het artikel over de Dutch Lions Cup verscheen eerder in Zorg+Welzijn Magazine 6 2022. Lees hier het volledige artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.