Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!

nieuws in het sociaal domein

Roep om terugkeer verzorgingshuizen steeds luider

Het ouderenbeleid gericht op zo lang mogelijk thuis wonen vertoont scheuren, en de vraag naar de terugkeer van verzorgingshuizen wordt luider. Topman Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW pleit voor een nieuwe aanpak, omdat steeds meer ouderen gedwongen langer thuis wonen en eenzaamheid toeneemt. Lees meer hier.


Landelijke campagne bestrijdt misvattingen Palliatieve Zorg

Vijftien organisaties lanceren de publiekscampagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’ om het gesprek over palliatieve zorg te verbeteren. Vroegtijdige bespreking van waarden en wensen blijkt gunstig voor patiënten met een levensbedreigende ziekte. Lees meer hier.


Noodbrief ggz aan kabinet: ‘Grijp in!’

De Nederlandse ggz, NVvP, NIP en MIND sturen een noodbrief aan het kabinet, informateur en kamerleden om in te grijpen en de toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg te waarborgen. Lees meer hier.


Luistertip: Nieuwe Podcast – Generatie Veerkracht

Ontdek de podcast “Generatie Veerkracht,” die jeugd- en gezinshulp in een breder perspectief plaatst. Lees hier meer.

Gemeenten geven 8% meer uit aan sport

In 2022 gaven gemeenten acht procent meer geld uit aan sport dan het voorgaande jaar, dat blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut. Het totale bedrag dat vorig jaar aan sport werd besteed, was 1,7 miljard euro. Na aftrek van inkomsten bleven netto-uitgaven over van bijna 1,2 miljard euro. Dit komt neer op bijna 69 euro per inwoner, terwijl het in 2021 nog 63 euro per inwoner was. Bijna driekwart van dit bedrag ging naar sportaccommodaties, de rest naar sportbeleid en activering.

Tegelijkertijd deed het expertisecentrum Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst (JOGG) een oproep aan informateur Ronald Plasterk en vier partijen die betrokken zijn bij de vorming van een nieuw kabinet. JOGG, ondersteund door honderd wethouders, benadrukte het belang van gemeenten die blijven werken aan een gezonde jeugd. Hierbij gaat het om het bevorderen van een gezond voedingsaanbod, het aanbieden van meer beweegmogelijkheden en het zorgen voor kinderen met overgewicht of obesitas.

Lees ook – Bewegingsarmoede: ‘Een op de zes kinderen speelt nooit buiten’ 

Nederlandse kinderen bewegen zo weinig dat sommige organisaties pleiten voor een ‘Buitenspeelwet’. 1 op de 6 kinderen speelt zelfs nooit buiten. En dat ligt niet alleen aan de lokroep van TikTok, ook de omgeving en het versnipperde beleid van de overheid spelen een rol. Dit is wat je als sociaal werker zou moeten weten over bewegingsarmoede. Lees hier meer.


Haarlem wijkt af van zoektermijn Participatiewet

De gemeente Haarlem doet iets anders dan wat de wet voorschrijft als het gaat om de tijd die mensen moeten wachten voordat ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Normaal gesproken moeten jongeren onder de 27 jaar vier weken wachten voordat ze officieel bijstand kunnen aanvragen. Maar Haarlem wil niet wachten op een nieuwe wet die pas op zijn vroegst op 1 januari 2025 van kracht wordt. Deze wet, genaamd ‘Participatiewet in Balans’, bevat ongeveer twintig veranderingen, waaronder het aanpassen van de verplichte wachttijd. Momenteel moeten jongeren in die wachtperiode zelf proberen om een opleiding of werk te vinden voordat ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen.

De Noord-Hollandse hoofdstad is niet de eerste gemeente die de zoektermijn voor jongeren deels loslaat. Eerder dit jaar zette ook Arnhem een streep door deze wachttijd voor jongeren tot 27 jaar. De gemeente Amsterdam experimenteerde eerder dit jaar met Bijstand in één dag.


Bezwaren tegen hervormingsplannen jeugdzorg

De Algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stemde dit jaar in met de Hervormingsagenda Jeugd. Hoewel een ruime meerderheid zich verenigde achter de ‘grootste hervorming sinds de decentralisatie van de jeugdzorg’, was er ook weerstand. Drie wethouders vertellen aan Binnenlands Bestuur over hun beweegredenen om niet zomaar akkoord te gaan met deze jeugdzorghervorming. Lees hier meer.


Tip: deze tentoonstelling is binnenkort te bezoeken

In het Stedelijk Museum Schiedam is vanaf 27 januari de tentoonstelling “Uit Armoede. Kunst, Geschiedenis en Verhalen” te zien, in samenwerking met 11 Schiedamse ervaringsdeskundigen. In aanloop naar 17 oktober, de internationale dag voor de uitroeiing van armoede kondigt Stedelijk Museum Schiedam haar nieuwe tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen aan. Armoede is voor heel veel Nederlanders, en helaas ook voor veel Schiedammers, geen ver-van-hun-bed-show, maar de dagelijkse realiteit. ‘Elk salaris hebben ze een stukje van de maand over,’ aldus een Schiedammer die betrokken is bij de tentoonstelling. Op onconventionele, verrassende, maar ook menselijke wijze belicht Stedelijk Museum Schiedam via haar historische collectie, kunst en portretten van Schiedammers waarom armoede in onze welvarende samenleving na eeuwen van armoedebestrijding nog steeds bestaat. ​Lees het bericht hier.


Dit was het laatste nieuws in het sociaal domein. Fijne feestdagen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.