Het is niet de bedoeling dat we misbruik zien’

Eén op de acht vrouwen en één op de vijfentwintig mannen is ooit verkracht. Per jaar krijgen 100.000 mensen te maken met een vorm van seksueel misbruik. Van die groep is negentig procent vrouw en tien procent man. ‘Het is heel goed dat we ons beseffen dat ondanks dat deze cijfers zo hoog zijn en we allemaal alert zijn op signalen, de meeste mensen die misbruikt zijn levenslang blijven zwijgen en je er nooit achter komt.’ Aldus klinisch psycholoog Iva Bicanic op het Zorg+Welzijn congres Huiselijk Geweld.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Iva Bicanic: 'Het is niet de bedoeling dat we seksueel misbruik zien'
Foto: Eric Kottier

Iva Bicanic, klinisch psycholoog en coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht en landelijk coördinator van het multidisciplinaire Centrum Seksueel Geweld, stelt dat interpersoonlijk geweld, of een interpersoonlijk trauma, een voorspeller is voor een volgend interpersoonlijk trauma. Zeker als het eerste trauma niet behandeld wordt. ‘In feite betekent dat dat iemand problemen overhoudt aan die eerste traumatisering en daardoor kwetsbaar is voor een nieuwe traumatisering.’

Verborgen ervaring

Maar om een traumatische ervaring te kunnen behandelen, is het wel noodzaak dat je als hulpverlener weet dat die ervaring heeft plaatsgevonden. En daar zit volgens Bicanic een probleem. Want ondanks

0
932

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.