Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herstelzorg na opname weer mogelijk

Mensen die moeten herstellen van een zware ziekenhuisingreep en niet zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen vanaf februari weer tijdelijk terecht in een (verpleeg-) zorginstelling. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het is niet wenselijk dat patiënten langer dan nodig in een ziekenhuis blijven en extra kosten krijgen.’
Herstelzorg na opname weer mogelijk
Foto: ANP Bart Maat

Minister Schippers heeft de blokkade voor herstelzorg weer teruggedraaid. De vergoeding voor herstelzorg – tijdelijke opname in een AWBZ-instelling na een ziekenhuisopname – was vanaf 1 januari 2014 niet meer mogelijk. Omdat de AWBZ-aanspraak op zorgzwaartepakket 3 Verpleging en Verzorging voor nieuwe cliënten is komen te vervallen. Daardoor is het voor veel – kwetsbare – patiënten niet mogelijk om voor kortdurend herstel naar een verzorgingshuis te gaan. Het gaat om zo’n 700 tot 1000 indicatieaanvragen voor deze vorm van zorg per maand, volgens berekeningen van brancheorganisatie ActiZ.

Niet thuis

In een brief aan de Tweede Kamer wijst de minister erop dat het ‘nadrukkelijk gaat om een andere groep cliënten dan bedoeld bij het beleid rondom de extramuralisering.’ Bij herstelzorg gaat het om mensen met een kortdurende (intensieve) zorgvraag, als gevolg van verzwakking na een operatie of ziekenhuisopname. Dat zijn vaak alleenstaande cliënten die intensieve zorg nodig hebben na een fractuur, longproblemen of een hartoperatie, ‘waardoor zij gedurende een periode van zes tot twaalf weken niet zelfstandig thuis kunnen verblijven,’ aldus minister Schippers.

Mantelzorg

Volgens Schippers gaat het om circa 400 cliënten per maand die na ontslag uit het ziekenhuis ‘een continuïteitsprobleem’ hebben. Schippers wil een deel van de 11 miljoen euro extra middelen, die beschikbaar zijn uit het begrotingsakkoord voor 2014, inzetten voor ‘het realiseren van goede mantelzorgondersteuning rondom (tijdelijke) opnames. De komende periode zal ik bezien op welke wijze hieraan invulling kan worden gegeven.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.