Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Herstel economie verdringt integratie’

Integratie is geen thema meer in de collegeakkoorden van de grote steden. Dat blijkt uit een analyse van het Nicis, een onderzoeksinstituut van de 36 grootste steden, dat dinsdag is gepresenteerd.
'Herstel economie verdringt integratie'

Volgens de analyse zijn nu het economisch herstel en de bezuinigingen op het ambtelijk apparaat de belangrijkste thema’s in de onderhandelingen tussen de politieke partijen om tot een nieuw bestuurscollege te komen. ‘Van 33 van de 36 grootste steden hebben wij de collegeakkoorden bestudeerd. Over integratie wordt nauwelijks nog gerept’, zegt een woordvoerder van Nicis.

Verdwenen
Een ledenpeiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wees eerder ook al uit dat integratie als thema nauwelijks meer aan de orde komt. Volgens onderzoeker Arjan Vliegenthart van Nicis betekent de analyse niet dat integratie als thema niet meer bestaat. ‘Uiteraard is het onderwerp niet ineens verdwenen. Tussen de regels valt er nog genoeg over te beslissen. Maar de prioriteit ligt momenteel elders.’

Jan of Ali
Volgens de onderzoeker is het nu vooral zaak voor gemeenten de economische crisis te boven te komen. De VNG stelde dat het budget van gemeenten de komende regeerperiode met zeker 10 procent zal worden beperkt. Vliegenthart: ‘Gemeenten kijken daarnaast eerst naar sociaal beleid. Want of nu Jan of Ali zijn baan kwijtraakt, ze hebben er allebei last van. Dat moet eerst worden aangepakt.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.