Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft zorgorganisaties oefent ontruimingsplan niet

Een derde van de medewerkers in ziekenhuizen en zorgcentra denkt dat zij bij brand niet in staat zijn alle patiënten en cliënten veilig het pand uit kunnen helpen. Dat blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting.
Helft zorgorganisaties oefent ontruimingsplan niet

Ziekenhuizen en zorgcentra hebben wel een ontruimingsplan, maar de helft van de instellingen oefent dit niet. De Brandwonden Stichting wil de zorgorganisaties stimuleren een ontruiming te oefenen. Alleen al deze maand is er in zes zorginstellingen brand uitgebroken. ‘Het is geen ver-van-je- bedshow maar realiteit’, aldus de stichting.

Schijn
Een steekproef toont aan dat de helft van de ziekenhuizen (53%) en zorgcentra en verpleeghuizen (57%) een jaarlijkse ontruimingsoefening houdt. ‘Zorginstellingen denken vaak hun zaken op orde te hebben, want ze hebben toch een ontruimingsplan. Maar daarmee creëer je nog geen veiligheid, enkel schijnveiligheid.’ aldus René Hagen, voorzitter van de Brandpreventieweken en Lector Brandpreventie. ‘Als zorgverleners niet weten hoe ze adequaat moeten handelen als er brand uitbreekt zijn de gevolgen voor patiënten en cliënten bij brand niet te overzien.’

Zorg
Tijdens de Nationale Brandpreventieweken confronteren de brandweer en de Brandwonden Stichting instellingen met deze schijnveiligheid. Er is speciaal voor de zorg een website ontwikkeld, waar zorginstellingen terecht kunnen voor informatie over ontruimingen: www.watdoejijbijbrand.nl/zorg

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.