Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Helft Marokkaanse jongens heeft misdrijf gepleegd’

Ruim de helft van de Marokkaanse jongens heeft op zijn 22ste minstens één misdrijf gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie. Het gaat om 54 procent van de jongens en mannen die in 1984 in Nederland zijn geboren uit ten minste één Marokkaanse ouder.
'Helft Marokkaanse jongens heeft misdrijf gepleegd'

Van de Nederlandse mannen in diezelfde leeftijdsgroep pleegde 20,3 procent voor hun 23ste verjaardag een of meer misdrijven. In 1984 werden volgens de onderzoekers in Nederland ruim 87.500 jongens geboren en ruim 83.300 meisjes. Voor de vergelijking zijn zij opgesplitst in categorieën Nederlands, Marokkaans, Surinaams, Antilliaans, Turks en ‘overig’. Van de gehele groep had ruim 14 procent op 22-jarige leeftijd minimaal één misdrijf op z’n kerfstok.

Betrouwbaar
De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van het politiesysteem HKS, dat sinds 1996 voor wetenschappelijk onderzoek kan worden gebruikt. De onderzochte groep was in 1996 twaalf jaar, de leeftijd waarop kinderen voor het eerst strafrechtelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden. De lichting van 1984 was de eerste over wie betrouwbare gegevens in het HKS staan, aldus de onderzoekers Arjan Blokland, Kim Grimbergen, Wim Bernasco en Paul Nieuwbeerta.

Misdrijf
Ook Surinaamse en Turkse jonge mannen hebben vaker dan deze groep Nederlanders een misdrijf op hun naam staan. Bijna 43 procent van de Surinamers uit 1984 en bijna 41 procent van de Turken tot 23 jaar staan minimaal een keer in het HKS.

Braaf
Onder de vrouwen zijn de Nederlanders relatief braaf: van hen heeft 5,4 procent een of meer vermeldingen in het politiesysteem. Bij de Surinaamsen is dat 17,3 procent, 16,6 procent van de Marokkaanse vrouwen en 14,3 procent van de Antilliaanse groep.

Meeste delicten
Marokkaanse jongens plegen het jongst hun eerste delict: gemiddeld als ze 17,6 jaar oud zijn. Nederlandse mannen zijn iets later; hun ‘startleeftijd’ ligt gemiddeld op 18,5 jaar. De jongens uit Marokkaanse gezinnen plegen gemiddeld ook de meeste delicten: 4,1 tegen 3,7 van Antillianen en 3,3 van Surinamers.

Turken plegen relatief veel geweldsdelicten, Nederlanders staan bekend om vernieling, verstoring van de openbare orde en verkeersmisdrijven en Marokkanen om vermogensdelicten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

6 REACTIES

 1. Het soort struisvogel reacties als voorgaande zijn er dus mede de oorzaak van de dat zo verfoeide PVV een factor van betekenis is geworden. Feit is dus simpel : meer dan de helft van de Marokkaanse jongens hebben een misdrijf gepleegd. Punt. Kom dan svp niet met flauwekul zaken zetten als dat ze geen kansen hebben gehad, dat sociaal-economische omstandigheden ze daartoe hebben gedreven, dat er meer op ze wordt gelet of dat andere nader te omschrijven groepen ook in meerderheid bepaald wangedrag vertonen. Accepteer simpelweg het feit dat er dus eigenlijk gewoon iets goed mis zit met de mentaliteit van een groot deel van die gasten en dat het dus alleszins logisch is dat de meeste aandacht daar op wordt gevestigd. En dat degenen die zich wel aan de regels houden dit soort misstanden zat zijn en adequate en desnoods keiharde maatregelen wensen, puur uit genoegdoening en zelfverdediging. En inderdaad; de PVV is tot nog toe de enige partij die de vinger durft te leggen op de rotte plekken in de maatschappij en niet schuwt die rotte plekken weg te willen snijden. Zachte heelmeesters, weet u wel ?

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben nog met smacht aan het wachten op een landelijk onderzoek naar witteboordcriminaliteit met de nodige aandacht / verantwaardiging van pers en politiek.
  uitslag kan ik je al voorspellen :
  grote oververtegenwoordiging van de Nederlandse blanke man in de leeftijdscategorie 40 – 55 jaar.
  grote ondervertegenwoordiging van vrouwen en allochtonen .
  ( waarom : heel simpel: blanke mannen zitten immers in de positie om deze vorm van criminaliteit te kunnen te kunnen plegen ,)

 4. Wat wordt verstaan onder een misdrijf is een goede vraag.
  Om nu te zeggen dat er meer gelet wordt op Marrokaanse jongeren is naar mijn idee omgekeerde discriminatie, want de politie let net zo goed op nederlanders als marrokanen of welke etniciteit diegene ook heeft.
  Wat betreft op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Dat kan iedereen gebeuren, maar je kan op dat moment wel de keuze maken om bij die verkeerde situatie weg te lopen en dus geen deel te nemen aan overtredingen of misdrijven.
  De cijfers komen uit een database die slechts registreert en niet kijkt of iemand er bewust deel van uit heeft gemaakt, diegene was er bij en heeft dus een misdrijf gepleegd. Dit geldt voor alle etniciteiten die terug komen in dit onderzoek, dus ook de nederlandse jongens.
  Zonde dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de etniciteiten want daarmee wordt onderlinge nijd/strijd wel bevorderd. Men zou ook aan kunnen geven dat van alle mannelijke inwoners onder de 24…
  en in het rapport zelf wel een weergave. Maar niet als titel een etniciteit benadrukken!

 5. @ Bos
  Onderzoek naar de oorzaken is een ander onderzoek, lijkt me nuttig. Maar het naar boven halen van de onderliggende oorzaken maakt niet dat de cijfers veranderen. Dat is gewoon statistiek op basis van politiegegevens. Het voorbeeld over de ijsjes gaat dan ook niet op. Als we het voorbeeld erbij pakken dan moet je dit onderzoek zien als: rode ijsjes worden meer gegeten dan groene. En doet het geen uitspraken over waarom die rode ijsjes vaker gegeten worden.

 6. En, wat zegt dit nu? Ik vind het prima dat dit wordt onderzocht, maar is er ook inzicht in de oorzaken van het hoge misdaadcijfer onder Marokaanse jongeren?
  Ik heb vroeger nog geleerd dat er altijd nog gecontroleerd moet worden voor achterliggende verklaringen, bijvoorbeeld sociaal-economische positie. Voordat iemand roept dat Marokanen meer misdrijven plegen dan Nederlanders, terwijl het net zo goed kan zijn dat de oorzaak bij de sociaal-economische positie van de jongeren ligt.
  Op een warme dag als vandaag wordt er meer ijs verkocht in Zandvoort, en verdrinken er vakermensen. Dan ga je toch ook niet de ijsverkoop als oorzaak aanwijzen?

 7. Ik vraag me af wat een misdrijf precies is? En of er rekening mee gehouden is dat de politie zowiezo allerter is op Marokkanen en daarmee is de pakkans groter….
  En in hoeverre zitten hier ook jongeren in die wellicht aangehouden zijn omdat ze op het verkeerde moment, verkeerde plek waren…
  Niet om goed te praten, maar dan heb je meer zuivere cijfers!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.