Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HBO-specialisatie voor werken met gestraften

Het werken met mensen die opgesloten zitten of bij wijze van straf hulpverlening moeten accepteren, vergt speciale kennis. Daarom ontwikkelt Reclassering Nederland samen met vier hogescholen een specialisatie Werken in gedwongen kader.

De nieuwe studie richt zich op studenten die hun toekomst zien in de justitiële sector. De specialisatie bestaat uit modules waarin wordt geleerd gestructureerd en effectief te werken binnen een gedwongen, dus onvrijwillig, contact. Er wordt aandacht besteed aan diagnostiek, risico-inschatting, methodiek, gesprekstechnieken en het samenwerken met ketenpartners. De vier hogescholen bieden de volledige minor gezamenlijk aan vanaf schooljaar 2007 – 2008. Hierop vooruitlopend kunnen studenten in het komende schooljaar, 2006 – 2007, onderdelen van het ontwikkelde onderwijs volgen.

Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland: ‘Werken met iemand binnen een gedwongen kader vergt specifieke kennis en kunde van een medewerker. Onze reclasseringswerkers hebben daar dagelijks mee te maken. We hebben de afgelopen tijd onze ervaring met ‘drang en dwang’ verzamelt, tegen het wetenschappelijke licht gehouden en uiteindelijk een methodiek ontwikkeld voor het werken in een gedwongen kader.’

‘We gaan nu nog een stap verder door de samenwerking te zoeken met het HBO-onderwijs en in onderlinge samenwerking onderwijs te gaan ontwikkelen voor het werken in een gedwongen kader. De ontwikkeling van een specialisatie voor hbo-studenten maatschappelijk werk, sociaal psychiatrisch werk, sociaal juridische dienstverlening en verpleging is het resultaat.’

Naast de vier hogescholen –Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht/Amersfoort, Avans Hogeschool Breda / ‘s-Hertogenbosch en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden– werkt ook ‘de praktijk’ mee aan de ontwikkeling van de minor. Verschillende werkveldorganisaties, zoals het Leger des Heils en het Tbs-veld hebben toegezegd deel te willen nemen aan het ontwikkeltraject en hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.