Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Half miljoen vacatures in zorgsector’

Het tekort aan personeel in de verzorging en verpleging dreigt in 2025 op te lopen tot een half miljoen mensen. Dat zeggen bestuurder Pim van Loon van de vakbond AbvaKabo en hoogleraar toekomststudies gezondheidszorg Theo de Vries in Het Nederlands Dagblad.
‘Half miljoen vacatures in zorgsector’

Volgens Van Loon moeten overheid en opleidingen een forse krachtsinspanning leveren om te voorkomen dat ouderen straks niet de nodige zorg krijgen.

‘Iedereen zal schrikken als er straks zo’n enorm tekort is, maar we moeten er wel rekening mee houden. Er komen miljoenen ouderen die zorg nodig hebben als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing, een toename van het aantal chronisch zieken en een verwachte verdubbeling van het aantal dementerende ouderen tot een half miljoen.’

Kwart van de beroepsbevolkingEen recent onderzoek van het ministerie van volksgezondheid heeft aangetoond, dat over twintig jaar ongeveer een kwart van de beroepsbevolking in deze sector werkzaam moet zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is twee keer zoveel als nu, terwijl er op dit moment al tekorten zijn.

Campagne ‘Trots op de zorg’Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid en Welzijn maakt zich zorgen over de toekomst. Als de economie aantrekt, zullen jongeren vaker kiezen voor een goed betaalde baan. Nu al is de animo voor een beroepsopleiding in de zorg tanende. Daarom begint vandaag een campagne om het imago van de zorg te verbeteren:

Trots op de zorg

. Doel van de campagne is laten zien dat de zorg moderniseert, dat er steeds meer wordt geluisterd naar de behoeften van bewoners en verzorgers en dat het daardoor leuker werk is dan menigeen denkt.

Meer buitenlands personeelMinister Hoogervorst van Volksgezondheid vindt dat er meer personeel uit het buitenland moet worden aangetrokken, maar dat is tot nu toe geen succes gebleken. Volgens hoogleraar

Theo de Vries

kunnen ook allochtonen de leemte niet opvullen, omdat er een te groot cultureel verschil is. ‘Moslimmeisjes mogen niet aan mannenlijven zitten, dus dat werkt niet.’ De Vries denkt dat door ICT meer en beter toe te passen een deel van het probleem is op te lossen. Veel tijd gaat verloren met communicatie en dat is door moderne ICT-technologie goed op te vangen, meent de hoogleraar.

Mislukte campagneZes jaar geleden mislukte een overheidscampagne om meer personeel voor de zorg te werven. De instroom van nieuwe werknemers en leerlingen bleef ook na die actie achter bij de behoefte. Bovendien bleek uit een enquête dat het grote publiek er weinig tot niets voor voelde om in deze sector te gaan werken.

Links:

Theo de Vries, Technologie en zorg

, en de campagne

Trots op de zorg

en

Aftrap campagne ‘Trots op de zorg’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.