Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote zorgen over ‘explosie’ aan lachgasgebruik: hoe bespreek je de risico’s?

Het aantal gebruikers van lachgas lijkt explosief te stijgen, zeggen hulpverleners tegen dagblad Trouw. Behandelingen slaan onvoldoende aan en veel jongeren vallen terug in gebruik. Wat zijn de gevaren van lachgas en hoe bespreek je ze?
Foto Corinne Poleij / Getty Images / iStock

‘Twee jaar geleden klopte sporadisch een jongere bij ons aan met een lachgasverslaving. Maar inmiddels is lachgas het probleem van tien procent van al onze vierhonderd patiënten’, zegt Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd in Trouw. Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van het Amsterdamse Arkin Jeugd/Jellinek herkent het beeld. Ze spreekt in de krant van een ‘explosie’ aan patiënten.

Behandelaars zeggen in hetzelfde artikel machteloos te staan, omdat gangbare therapieën niet voldoende aanslaan en het terugvalpercentage ‘enorm’ is. ‘We hebben jongeren tot 14 weken lang opgenomen in de kliniek. Maar zodra ze ons verlieten, vielen ze terug en hoorden we dat ze bijvoorbeeld ‘s nachts al weer in een hotelkamer met een lachgastank tussen hun benen zaten’, zegt psychiater Marianne Post van Brijder.

Gevaren lachgas

Excessief lachgasgebruik kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Ook lachgas in combinatie met andere middelen of grote hoeveelheden alcohol is gevaarlijk. Dit legde preventiewerker Daniëlle Ketelaars van Novadic-Kentron eerder uit aan Zorg+Welzijn. ‘Alcohol heeft een verdovend effect, waardoor er geen goede ademprikkel is. Gebruikers krijgen daardoor onvoldoende zuurstof binnen en dit kan mogelijk hartproblemen tot gevolg hebben.’ Ketelaars geeft in dit artikel meer uitleg over de risico’s van lachgas en legt uit hoe sociaal werkers de gevaren met jongeren kunnen bespreken (en ook: wat vooral niet te doen).

Verbod en handhaving

Sinds 2020 ligt er een wetsvoorstel om lachgas te verbieden, maar dat wetsvoorstel is nog niet aangenomen. Wel kondigde toenmalig demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in oktober 2021 aan 14 miljoen vrij te maken voor de handhaving van het verbod. ‘Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden lag al klaar, maar geld was er nog niet. Het demissionaire kabinet wilde dat nog niet vrijmaken, maar in juli riep de Kamer op toch snel werk te maken van het verbod en daar ook geld voor uit te trekken. Het kabinet mikt nu op invoering van de wet in het voorjaar van 2022′, schreef Het Parool.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.