Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot personeelstekort zorg verwacht in 2025

In 2025 zal er een personeelstekort zijn van 450.000 zorgmedewerkers. Vooral aan mbo' ers en hbo'ers zal gebrek zijn. Dat heeft het Zorginnovatieplatform, een breed samengestelde groep van deskundigen, donderdag gemeld. Ze hebben op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid plannen bedacht om het tekort in de zorg op te vangen.
Groot personeelstekort zorg verwacht in 2025

De groep concludeert dat de overheid meer geld zal moeten investeren in het personeelsbeleid voor de zorg, los van de reguliere investeringen die al worden gedaan. Daarbij moeten ziekenhuizen, inrichtingen en thuiszorginstellingen meer moeite doen om bestaand personeel vast te houden. Zo zouden medewerkers betere mogelijkheden moeten krijgen om hun werktijden aan te passen aan de schooltijden van hun kinderen. Ook zouden ze meer kansen moeten krijgen om zich bij te scholen en carrière te maken. Natuurlijk moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen ook creatief zijn in het aantrekken van nieuw personeel, aldus de onderzoekers.

Betaalbaarheid zorg
Als verpleegkundigen en verzorgenden schaars worden, zouden ze meer salaris kunnen gaan bedingen. De betaalbaarheid van de zorg komt daarmee verder op de tocht, stelt het platform. De overheid moet daarom ook nadenken over andere manieren om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Zo zou het zorgpakket waarop mensen recht hebben, kunnen worden verkleind. Er is dan immers ook minder personeel nodig die de zorg moet leveren. Ook zouden computers en moderne techniek de handen en ogen van de verzorgenden kunnen vervangen.

Vergrijzing
De verwachte schaarste aan zorgpersoneel wordt onder meer veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking; er komen meer mensen die zorg nodig hebben. Aan de andere kant zijn er minder werkenden die de zorg kunnen leveren.

Reactie geven
Minister Klink heeft bij het in ontvangst nemen van het advies aangegeven dat het kabinet begin 2010 komt met een reactie op het advies. Daarvoor riep hij alle betrokkenen op zélf hun reactie op het advies te geven. Het ZIP biedt deze reacties begin januari 2010 aan het kabinet aan.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.