Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groningen moet inburgeringsgeld terugbetalen

Omdat de inburgeringsnormen van de overheid niet zijn gehaald, moet Groningen een paar miljoen euro aan het Rijk terugbetalen. De gemeente verwachtte dat zeker 1230 allochtonen de inburgeringscursus zouden volgen. In werkelijkheid waren dat er maar 800.
Groningen moet inburgeringsgeld terugbetalen

Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) vordert zoals verwacht een deel van het geld terug dat het Rijk ter beschikking stelde voor inburgeringcursussen. Om welk bedrag het exact gaat, kan de gemeente Groningen niet zeggen. Het geld was op een aparte rekening gezet, omdat de stad al rekening hield met de vordering.

Te hoog
Volgens de gemeente heeft het ministerie het aantal inburgeraars te hoog ingeschat, omdat niet iedere allochtoon in aanmerking komt voor een cursus. Groningen zegt ook niet de enige plaats te zijn die een deel van het inburgeringsgeld moet terugbetalen. In 2006 gaven gemeenten al op hoeveel mensen ze dachten te laten inburgeren. Op basis daarvan kregen ze een bedrag, waarvan ze een eventueel niet gespendeerd deel moeten terugbetalen. Afgelopen zomer leek het er op dat van de 52 grotere gemeenten er maar dertien op schema lagen.

Alarm
Het streefgetal voor dit jaar is 50.000 inburgeraars. In augustus sloeg Van der Laan echter alarm omdat het aantal niet boven de 35.000 dreigde uit te komen. In oktober ging hij uit van 45.000 inburgeraars.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.