Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groepsdruk

Vaak komen jongeren in de problemen doordat ze niet bestand zijn tegen de groepsdruk van hun vrienden. Er worden dingen gedaan om erbij te horen of om aan verwachtingen te voldoen die bij de status van de desbetreffende persoon behoren.
Groepsdruk
Groepsdruk

Lees hier meer blogs van William Miero >>

Groepsdruk belangrijk thema tijdens trainingen

Tijdens trainingen die we aan jongeren met een leerstraf geven is groepsdruk ook een belangrijk thema. Samen met jongeren ben ik dan bijvoorbeeld intensief bezig om hen te leren ’nee’ te zeggen zonder gezichtsverlies te lijden. Als ik werk met groepen taakgestraften zijn de groepsprocessen ook duidelijk waarneembaar.

Als de straf van 1 van de 8 jongeren erop zit en de week daarna komt iemand anders in zijn plaats, kan de sfeer in de groep ineens totaal anders zijn. Maar ook bij het werken met de jeugd in Rotterdam hebben we oog voor groepsprocessen. Het is mooi om te zien hoe dat dan gaat. Elke groep heeft informele leiders, adjudanten en meelopers.

Adjudanten zijn meestal jongeren die schuin achter de leider staan, de boel een beetje opruien en vervolgens weer dicht tegen de leider aan gaan staan. In groepen speelt ook status een rol. Er is vaak een strijd gaande om hoger in de hiërarchie te komen. Vaak hebben de jongeren het zelf niet in de gaten en zijn ze niet bewust bezig met wie de nummers 1 tot en met 10 zijn in de groep.

Groepsprocessen en groepsdruk

Groepsprocessen en groepsdruk kom ik tegen bij alle leeftijden. Neem bijvoorbeeld een bewonersavond waar geklaagd wordt over het gedrag van jongeren. Een paar bewoners zijn meestal aan het woord en de rest luistert en roept af en toe wat. Wat er dan geroepen wordt, sluit meestal aan bij wat de ‘leiders’ die avond vertellen. Ik maak mee dat bewoners die ik na aanleiding van klachten regelmatig heb gesproken en waar het probleem op een gegeven moment was opgelost, tijdens een bewonersavond weer riepen dat het al jarenlang kommer en kwel is met de jeugd in de buurt.

Luisteren Doorvragen Samenvatten

Belangrijk is om als professional zoveel mogelijk informatie te filteren, de feiten van het hier en nu boven tafel te krijgen en te komen tot de kern van de situatie. LDS –Luisteren Doorvragen Samenvatten – is daarvoor een geschikt middel. Met een goede analyse kunnen vervolgens actiepunten worden bedacht waar de buurt (jong en oud) baat bij heeft. Een goede analyse is ook nodig om vervolgens schaarse middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te kunnen zetten. Belangrijk is dat de gespreksleider van zo’n bijeenkomst oog heeft voor groepsprocessen en groepsdruk.

Ik weet dat groepsdruk in veel situaties aan de orde is, ik zie en aanschouw het, kan opmerkingen en reacties plaatsen, geef emoties de ruimte en ga vervolgens met de feiten aan de slag. Het blijft me enorm fascineren.

William Miero (1964) houdt zich bezig met advisering, projectontwikkeling en uitvoering op het gebied van Jeugd & Jongerenwerk, Jeugd & Veiligheid en Leefbaarheid. In 1993 is hij als jongerenwerker in Oss begonnen en momenteel actief als zelfstandige met name in de Randstad en midden Nederland. Jeugd is zijn passie en onder het motto ‘vrijheid binnen grenzen, voor jongeren en jongerenwerkers’ is hij voortdurend met collega’s en partners op zoek naar mogelijkheden om jongeren een plek te geven in de samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.