Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Duizenden ontslagen verwacht in ggz

Door de bezuinigingen in de ggz verliezen duizenden werknemers volgend jaar hun baan. Dat voorspelt de voorzitter van GGZ Nederland Marleen Barth in de Volkskrant. ’80 Procent van ons budget besteden we aan arbeid.’
Duizenden ontslagen verwacht in ggz

In de ggz wordt volgend jaar met bijna 600 miljoen euro bezuinigd. ‘Wij gebruiken geen dure MRI-scans zoals ziekenhuizen, dus bezuinigingen leiden in de ggz al snel tot ontslagen’,  aldus Barth in de krant. In 2012 moeten er 7000 fulltimebanen verdwijnen. De meeste ontslagen zullen bij het ondersteunend personeel vallen, maar ook directe zorgverleners zullen ontslagen worden, verwacht de brancheorganisatie.

Tevergeefs
Het ministerie van VWS wil wel gaan bezuinigen, maar jarenlang moest de ggz meer mensen behandelen op aansporen van Den Haag, vindt Barth. Zo zijn er veel behandelprogramma’s gekomen om WAO’ers met psychische problemen te helpen. Allemaal tevergeefs geïnvesteerd geld wanneer het kabinet nu zo gaat bezuinigen, zo meent de voorzitter.

Taboe
De kosten van de ggz verdubbelden de afgelopen tien jaar naar 5,4 miljard euro. Meer mensen maken gebruik van deze zorg, omdat stoornissen als autisme en ADHD vaker worden vastgesteld. Ook neemt het taboe op psychische zorg af. VWS vindt dat de ggz efficiënter kan werken door bijvoorbeeld patienten korter te behandelen en minder snel door te sturen naar een psychiater.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Volkskrant/ANP-Photo

6 REACTIES

 1. Dit kabinet is zoals verwacht vooral goed voor BV Nederland en heeft geen boodschap aan mensen die niet voldoen aan de westerse droom vol rijkdom en zelfredzaamheid… Vandaag gehoord dat dit kabinet 300 miljoen euro stopt in een treinverbinding die vanaf het begin al een flop was..moet ik de naam nog noemen?.. Het is jammer dat de GGZ afgeschilderd wordt als dure hobbyclub die een beetje zweverig loopt te doen.. VVD is geen verassing maar het CDA heeft echt een deal met de duivel gesloten.. en PVV..tja, die maken zich nog steeds druk over dubbele nationaliteit… Kortom, veel vertrouwen in deze mensen hoeven psychiatrisch patienten niet te hebben, verpleegkundigen trouwens ook niet..

 2. Lees alle reacties
 3. Eigenlijk is er de laatste 50 jaar niks verandert, de politiek bepaalt vanaf hun ivoren toren en op de werkvloer poetsen we alle ellende weer weg. Links of rechtsom, het maakt niks uit, in ieder geval niet wat de werkers in de zorg betreft, als er maar gezorgd kan worden, desnoods vrijwillig. Mijn zorg voor de komende vijftig jaar is dat dat beetje zorg dat er ondanks alles nog geleverd kan worden, niet meer de naam zorg verdient. Ik ben blij dat ik mijn toekomst goed uitgezorgd heb.
  Sukses!

 4. natuurlijk allemaal vervelend die bezuinigingen. het kan heel goed zijn, dat ik daar ook de dupe van ben. maar nederland kiest hiervoor. en dat hebben we te accepteren. gaan we gezellig met z’n allen in een uitkering, lopen de kosten daar vervolgens weer op, gaan we met z’n allen vrijwilligerswerk doen, in de zorg bijv. en dan zijn we waar het kabinet wil dat we zijn: goedkope zorg.
  ik hoop, dat ik nooit van zorg afhankelijk ga worden.

 5. Typisch iets van de Nederlandse kabinetten. Eerst iets opbouwen en als het dan te veel gaat kosten dan terugkrabbelen en afbreken.
  Niet meer doorsturen naar de psychiater? Dus de huisarts maar weer middelen voor laten schrijven waar ze geen verstand van hebben.

 6. De salarissen zijn ook wel wat aan de hoge kant binnen de GGZ.
  Vooral als je het vergelijkt met de VG en de VG – GGZ.
  Maar ik zou als ik een GGZ’er was niet gaan somberen ! Anders worden we depressief en dan komt er een ziekmelding van en dat kost ook weer bakken met geld !
  Ja toch niet dan ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.