Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Greep op jeugdcriminaliteit

‘Evidence based’ methodiek voor aanpak en preventie. Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn diverse initiatieven opgestart. Ook al lijken vele projecten hun vruchten af te werpen, men blijft worstelen met de vraag: hoe geven we vorm aan preventief beleid ten aanzien van jeugdcriminaliteit?
Greep op jeugdcriminaliteit

Ook is onduidelijk welke interventies effectief zijn. Om die reden heeft het Verwey-Jonker Instituut een evidence based methodiek ontwikkeld voor de aanpak en preventie van jeugdcriminaliteit.

Bij de ontwikkeling van het model staat niet het aanbod of de vraag, maar het probleem centraal. Daarom is kennis over wat het daadwerkelijke probleem is noodzakelijk. De publicatie gaat dan ook diep in op risicofactoren van jeugdcriminaliteit. Effectieve (voorbeeld)projecten en programma’s worden uitgelicht, zoals Communities that Care, de Rotterdamse groepsaanpak, Intensieve Aanpak Jongeren Amsterdam en Nieuwe Perspectieven.

In twee casusomschrijvingen wordt de ontwikkelde methodiek toegepast op lokaal niveau. In samenspraak met de gemeente en andere instanties die zich met jeugdcriminaliteit bezig houden, laten de cases zien dat er lokaal een effectief preventief beleid gemaakt kan worden. De methodiek is overdraagbaar en herhaalbaar. Volgens Verwey-Jonker zijn dat twee voorwaarden voor een succesvolle aanpak van jeugdcriminaliteit.

 
Auteurs: Ilse de Groot e.a.
Uitgever: Verwey-Jonker Instituut, 2008
ISBN: 978-90-5830-243-4
Prijs: € 9,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.