Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goededoelenfondsen slachtoffer van kredietcrisis

De kredietcrisis maakt ook slachtoffers onder de charitatieve instellingen die hun vermogen hebben belegd in aandelen. Het VSBfonds zag de helft van zijn vermogen in rook opgaan. Het Oranje Fonds wist zijn vermogen tijdig veilig te stellen.
Goededoelenfondsen slachtoffer van kredietcrisis

Het particuliere vermogensfonds VSBfonds heeft een groot deel van zijn vermogen belegd in aandelen Fortis. Die aandelen zijn door de kredietcrisis in korte tijd veel minder waard geworden. Daardoor moet het fonds zijn jaarlijkse budget van 62 miljoen euro terugschroeven naar 30 miljoen euro. Daardoor zullen veel projecten sponsorgelden zien verminderen of zelfs kwijtraken.

Aandachtsgebieden
Het VSBfonds sponsort projecten op het gebied van mens en maatschappij, natuur en milieu, kunst en cultuur en sport. Het fonds ondersteunt jaarlijks zo’n tweeduizend initiatieven, door geld te doneren aan projecten die volgens het fonds ‘iets extra’s toevoegen aan de Nederlandse samenleving’. In de welzijnssector steunt het fonds voornamelijk projecten die de kwaliteit van het leven, de arbeidsparticipatie, de erkenning van diversiteit en de versterking van vrijwilligers bevorderen.

Het fonds evalueert de komende maanden deze aandachtsgebieden en het donatiebeleid. De nieuwe lagere budgetten hebben geen consequenties voor toegezegde donaties.

Op tijd uitgestapt
Het Oranje Fonds zag de bui op tijd hangen. Directeur Ronald van der Giessen vertelt in de Volkskrant dat toen de resultaten van de beleggingen begin dit jaar tegenvielen, het fonds zich terugtrok uit aandelen. Het verkocht een groot deel van zijn aandelen en zette het geld op een spaarrekening. Ook Natuurmonumenten en het Prins Bernhard Cultuurfonds deden dat, weet Van der Giessen.

Hoewel de kredietcrisis aan het Oranje Fonds voorbij is gegaan, zal ook dit Fonds de komende tijd het beleggingsbeleid tegen het licht houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.