Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

GGZ vindt eigen bijdrage discriminerend voor kwetsbare patiënt

Cliënten, psychiaters en ggz-instellingen zijn verbijsterd over de bijna 600 miljoen euro aan bezuinigingen die minister Schippers vorige week aankondigde voor de geestelijke gezondheidszorg. De eigen bijdrage voor patiënten kan oplopen tot 425 euro en is bovendien discriminerend voor ggz-cliënten, aldus de koepelorganisaties.
GGZ vindt eigen bijdrage discriminerend voor kwetsbare patiënt

Het inkomen van mensen met psychische problematiek is 30 procent lager dan gemiddeld, aldus de koepelorganisaties LPGGz (platform cliënten en familie), NVvP (psychiaters) en GGZ Nederland. ‘Stuitend’ noemen zij de invoering van een eigen bijdrage voor ggz-patiënten. Die kan in de plannen van minister Schippers oplopen tot 425 euro per behandeling. ‘Bovendien is een eigen bijdrage alleen voor de ggz discriminerend voor mensen met een psychische aandoening.’

Acties
De LPGGz, koepel van cliënten- en familieorganisaties, de NVvP – koepel psychiaters en GGZ Nederland doen een beroep op de Tweede Kamer om de eigen bijdrage voor ggz-patiënten te verwerpen. ‘Het Landelijk Platform GGz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en GGZ Nederland accepteren de invoering van deze ontwrichtende en stigmatiserende maatregelen niet en beraden zich op stevige acties.’

Drempel
De koepels vrezen een fundamentele aantasting van de toegankelijkheid van de zorg voor mensen met een psychische aandoening: ‘De  bezuinigingen hebben een drempelverhogend effect en zullen grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn directe omgeving. Mensen met psychische problemen zullen noodzakelijke zorg gaan mijden, met alle gevolgen van dien.’

Alternatieven
Bovendien bieden de voorgenomen bezuinigingen geen oplossing vaar de ‘financiële knelpunten’ in de ggz-zorg, vinden de koepels: ‘In eerdere overleggen met het ministerie van VWS hebben wij gewezen op goede alternatieven om besparingen te realiseren, zonder ingrijpende maatregelen of nieuwe eigen bijdragen. Het gaat bijvoorbeeld om vereenvoudiging van de financiering, versterking van de eerstelijns ggz en meer nadruk op ambulante zorg, digitale mental health en preventie.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Robin Utrecht

3 REACTIES

 1. Het is een grote schande zoals minister Schippers de eigen bijdrage even bedacht heeft.
  De mensen die het treft kunnen amper rondkomen en zijn de zwakkeren is de samenleving. Hoe durft ze!!
  Ik ben ook gedupeerd en laat mij uitschrijven bij de GGZ. thuis zitten, zonder deze instelling is beter dan geplukt te worden. Het is van de idiote dat dit zomaar gedaan word,zonder zich om mensen te bekommeren.

 2. Lees alle reacties
 3. Het uitbreiden van de eerstelijns psychologische ambulante zorg vanuit het basispakket is uiteindelijk minder kostbaar dan behandelingen binnen bijv. het Riagg, waar een x aantal patiënten per dag kunnen worden geholpen door één behandelaar want ertussen door moet er vergaderd worden binnen een sectie en binnen de organisatie wat erop neer komt dat er gemiddeld 5,5 cliënt per dag p.p. kan worden geholpen door 1 FTSer. De vrijgevestigde ambulante eerstelijns zorg verzorgen zeker 6 tot 8 sessies per dag. Uiteindelijk dus goedkopere – en laagdrempelige zorg!!!!! Waarom wordt daar eens niet een rekenmodel op losgelaten. Kijk bijv. ook naar de overheadkosten!! Een schande wat er nu staat te gebeuren. Alle organisatie die zich thans zorgen maken binnen hen mis ik het NPCF!

 4. Staat minister Schippers er nog niet bij stil dat de eigen bijdrage AWBZ ook al 351 euro is voor een in behandelijk zijnde wajonger in een setting van zelfstandig wonen met een minimale begeleiding? En vergeet ze voor haar eigen gemak ook maar even het eigen risico van de (nog) 170 euro?
  Nu kunnen we wel een boekje opendoen over een indicatie die werd ingevuld waarbij een heel ander adres + begeleiding + verzorging opgegeven werd als waar de “klant” verblijft zonder al die toeters en bellen waar de “klant” de eigen voeding moet kopen ipv dat dit verzorgd zou worden maar dit gaat werkelijk té ver!
  Zit er tóch een grond van waarheid in die materie Bilderberg tov het zwakker maken van mensen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.