Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-verpleegkundige wil veiligere werkplek

De arbeidsinspectie en werkgevers doen te weinig om de werkplek voor ggz-verpleegkundigen veilig te houden. Het Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ is veel te vrijblijvend, vinden de zorgmedewerkers. Zij willen met een petitie beter beleid afdwingen bij de overheid en werkgevers.
Ggz-verpleegkundige wil veiligere werkplek

70 Procent van de ggz-verpleegkundigen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie, 4 op de 10 met fysieke agressie. Eisen, dwingen, beschuldigen, provoceren, (doods)bedreigingen, schelden, spugen, duwen, krabben, stompen, schoppen, voorwerpen gooien, seksuele intimidatie, aanranding, stalking. Het komt heel vaak voor in de ggz en een groot aantal verpleegkundigen heeft daardoor symptomen van PTSS of burn-out verschijnselen.

Aanvulling
Begin 2012 hebben drie ministeries (VWS, BZK en V&J) en de sociale partners in de zorg het Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ gelanceerd. Op zich is een uitstekend actieplan, vinden de ggz-medewerkers, maar veel te vrijblijvend. Zij vinden dat het actieplan moet worden aangevuld. Zo moet binnen 5 jaar het aantal agressie-incidenten met 50 procent worden verminderd. De agressiecijfers moeten openbaar worden, zodat instellingen er op afgerekend worden. Ook moeten verpleegkundigen kunnen beslissen over overplaatsing van een patiënt wanneer de veiligheid in het geding is. Tot slot moet het actieplan verplicht worden.

Ga hier naar de petitie Handen af van de ggz-verpleegkundigen >>

Bron: ANP-photo/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.