Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-personeel is klaar met marktwerking, brancheorganisatie vraagt om geduld

Ruim 5.000 zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) vinden dat zij hun vak nauwelijks nog kunnen uitoefenen. Dat blijkt uit een enquête van de SP en de actiegroep ‘Zorg Geen Markt’. Brancheorganisatie Ggz Nederland vindt dat er ook veel goed gaat in de sector en vraagt om geduld totdat de diagnosebehandelingcombinatie (DBC) vollledig geïmplementeerd is.
Ggz-personeel is klaar met marktwerking

Door Alexandra Sweers – Volgens het onderzoekleidt de marktwerking tot bureaucratie en een te hoge werkdruk. Met verschralende zorg als gevolg. Veel zorgaanbieders zijn overbelast en de werksfeer en het werkplezier zijn afgenomen. Eén op de zeven respondenten zoekt ander werk. Een op de drie respondenten zegt patiënten nog nauwelijks de gewenste kwaliteit van zorg te kunnen bieden. De marktwerking zorgt voor onbruikbare declaratiesystemen, onkundige indicatieorganen en een managerscultuur, vinden de repondenten.

Transitiefase
Jos de Beer, directeur van Ggz Nederland, realiseert zich dat er mensen in de sector zijn die zich zo voelen. ‘Het onderzoek veronderstelt dat er veel niet goed gaat in de ggz. Er is ook veel wat wel goed gaat. De sector zit in een transitiefase, mede door het invoeren van de DBC. Dat vraagt veel van de mensen.’ Het stoppen van de marktwerking is volgens de directeur geen optie. ‘We moeten doorgaan met dit systeem en de invoering van de DBC afmaken. Stoppen is een slecht idee. Hierdoor zouden we deels een oude en deels een nieuwe werkwijze krijgen.’

Declaratiesysteem
Het nieuw ingevoerde declaratiesysteem (DBC) zorgt ervoor dat de bureaucratie toeneemt, vindt 96 procent van de respondenten. Het werken met het DBC-systeem kost zo’n 40 procent van de zorgaanbieders één of meer uren per dag. De DBC en de zorgzwaartepakketten (ZZP) dwingen een groot deel van de respondenten hun patiënten in hokjes te plaatsen. De DBC leidt zelfs tot fraude, stelt het rapport. Eenderde van de respondenten geeft toe een zwaardere diagnose toe te kennen dan reëel is. Zo kan men meer zorguren aan patiënten geven. Het ggz-personeel moet nog even geduld opbrengen, als het aan Ggz-Nederland ligt. Volgens De Beer zal de ‘gevoelde werkdruk’ afnemen wanneer de processen en registraties beter lopen. En dat heeft tijd nodig. Ook het volgende jaar nog. De Beer zegt dat vanaf 2010 men een stuk verder is met de DBC. Hij blijft met deze reactie

bij het standpunt dat hij in 2006 innam.

Manifestatie
De SP meent dat de ondervraagden genoeg ideeën hebben hoe het beter kan en organiseert daarom een manifestatie. Op 25 oktober wordt het rapport in Amersfoort gepresenteerd tijdens deze manifestatie van de actiegroepen ‘Zorg geen markt’ en ‘Therapie in nood’ en de vakbonden AbvaKabo FNV, Nu’91, CNV Publieke Zaak en Unie Zorg en Welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.