Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ heeft koudwatervrees voor familie

De geestelijke gezondheidszorg heeft nog altijd koudwatervrees naar familieleden, terwijl in alle andere sectoren van de zorg vanzelfsprekend samenwerking wordt gezocht.
GGZ heeft koudwatervrees voor familie

Dat blijkt uit het rapport ‘Niet alleen de patiënt centraal: over familieleden in de Geestelijke Gezondheidszorg’van onderzoekers Margo Trappenburg en.Hester van de Bovenkamp. Deze week overhandigde Ypsilon, vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose, samen met dit rapport een petitie aan de vaste kamercommissie van VWS. In de petitie wordt Kamerleden gevraagd zich in te zetten voor een stevige rol van familieleden binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Voorlichting
Ypsilon pleit voor betere voorlichting over de mogelijkheden van de huidige wetgeving. ‘Nog te vaak verschuilen hulpverleners zich achter niet-bestaande wetgeving, waardoor familieleden in het ongewisse worden gelaten’, zegt Marja Hasert, woordvoerder van de vereniging. ‘Daar is niemand bij gebaat, want een betrokken omgeving levert voor iedereen winst op. De patiënt herstelt sneller en duurzamer, de familie wordt niet overvraagd en de maatschappelijke kosten zijn lager.’

Familieleden
Hulpverleners en beleidsmakers zijn nu aan zet. Zij moeten de rol van familieleden in de ggz op alle mogelijke momenten willen versterken. Wat dat betreft is er nog genoeg werk te doen. Onlangs presenteerde het kabinet een plan om de rechten van zorgcliënten te verbeteren, en deze week is er een debat over de patiëntenorganisaties. In beide gevallen is er weinig tot geen aandacht voor de specifieke positie van familieleden in de ggz. Het rapport van Trappenburg en Van de Bovenkamp toont aan dat dat onverstandig en onwenselijk is.

Symposium
Het onderzoek is aan Ypsilon cadeau gedaan door Meerkanten Ggz Flevo-Veluweter gelegenheid van het 120-jarig bestaan en het dertigjarige jubileum van de familieraad. Aan de publicatie wijdt de familieraad van Meerkanten op 30 oktober een speciaal symposium.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.