Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

GGZ: ‘Betere behandelingen, minder kosten’

De effectiviteit van behandelingsmethoden in de ggz zijn toegenomen, vooral door nieuwe medicatie en behandelingsmethoden. De kosten zijn relatief afgenomen, zo laat een kosten/baten analyse zien in het sectorrapport ggz 2010.
GGZ: ‘Betere behandelingen

Vooral de behandeling van veelvuldig voorkomende stoornissen met een hoge ziektelast – zoals burnout, depressie en angst – levert hoge baten op. Dat blijkt uit het sectorrapport ggz 2010. Volgens de sector leveren preventie en zorg een besparing van het 20- tot 30-voudige aan kosten op. Het aantal behandelingen in de ggz gaat gestaag omhoog: in 2009 is dat aantal met acht procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Zorgtraject
Het sectorrapport ggz 2010 gaat over het jaar 2009. In dat jaar telde de tweedelijns ggz ruim een miljoen behandelingen. Het totale aantal arbeidsplaatsen (fte) nam in één jaar tijd toe van 62.600 naar 65.700. Een grote groep cliënten is geholpen met een kortdurend zorgtraject: ruim 400 duizend cliënten (42%) beëindigen hun behandeling binnen 3 maanden. 90 Procent van de cliënten ontvangt een ambulante behandeling. De meeste voorkomende klachten zijn stemmingsklachten (depressie), gedragsproblemen (vooral jeugd) en angst- en spanningsklachten.

Functioneren
Uit grootschalig onderzoek onder de bevolking (Nemesis) blijkt dat 43 procent van de bevolking in Nederland ooit te maken heeft gehad met een psychische stoornis. Bijna een vijfde van de volwassen burgers in Nederland (18%) heeft in het afgelopen jaar belangrijke beperkingen gehad in functioneren als gevolg van dergelijke problemen. 21 Procent van deze groep gaat voor behandeling naar de tweedelijns ggz. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: GGZ Nederland /Foto: ANP Robin Utrecht

3 REACTIES

  1. Wat mij opvalt in de samenvatting is een verwijzing naar een kosten/baten analyse. Als betrokken dienstverlener voor de zorg- en welzijnssector denk ik dan cijfers te vinden die uitsplitsen tussen kosten voor directe en indirecte zorg, en voor de organisatie om die zorg mogelijk te maken. Bovendien zouden opbrengsten dan ook in beeld mogen worden gebracht. Er gaat meestal nogal wat geld naar de organisatie. Enige relevante gegeven wat dat betreft: in het rapport staat dat er relatief veel personeel te vinden is in de samengestelde zorginstellingen ‘doordat er de laatste jaren veel fusies zijn geweest’. Dat geeft te denken: zijn de financiële gevolgen van de fusies nog niet zichtbaar, of zijn ze in de praktijk niet gebleken?

  2. Lees alle reacties
  3. De kwaadheid die spreekt uit de reactie van – anno – is vast een gevolg van eigen ervaringen. Deze ervaringen zijn er veel, te veel, dus ook die kwaadheid. Enigszins begrijpelijk moet dit wel gevonden worden vind ik gezien het grote aantal mensen met dezelfde gevoelens.
    Ik mis in het artikel een belangrijk aspect en dat zijn de vele kleinere GGZ instellingen die de afgelopen jaren een flink deel van de grote reguliere GGZ hebben afgetroggeld. Deze kleinere instellingen zijn er niet voor niets gekomen en hebben hun bestaansrecht voor een groot deel al aangetoond.
    Er is zo sprake gekomen van concurentie in de wereld van de GGZ. Effectiever werken ligt voor een flink gedeelte ,volgens mij, aan het feit dat de gevestigde reguliere GGZ wakker geschud is.

  4. het valt wel op,dat alle jubelende berichten over de ggz,van de ggz zelf komen…!!
    Hoe heet dat,dat gejubel over jezelf,wat voor stoornis is dat?en erger nog,de ggz liegt,de ggz liegt veel en vaak,vooral over “dat ze goede zorg”leveren.Dat doen ze namelijk helemaal niet.De ggz beschadigd mensen vaak nog veel meer en bied vaak “rotzorg”en dat zal ze ook een “rotzorg”zijn,als ze hun centjes maar krijgen,voor hun niet werkende of zelfs avererechts werkende “behandelingen”.De grote ggz instellingen kunnen beter opgedoekt worden,veel mensen worden er volledig kapotgemaakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.