Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD Zuid-Holland draait verlies

Net als de GGD Zuid-Holland West heeft de GGD Zuid-Holland Zuid een gat in de begroting. Dat zei een woordvoerster donderdag. De GGD Zuid-Holland Zuid komt ruim 2,3 miljoen euro tekort. GGD Zuid-Holland West draaide een verlies van 2,5 miljoen euro in 2011.
GGD Zuid-Holland draait verlies

De GGD Zuid-Holland Zuid heeft te maken met een restschuld uit 2010 en 2011. ‘Daarnaast wordt de gezondheidszorg voor 4- tot 19-jarigen overgedragen aan twee organisaties in Zuid-Holland Zuid. Dat is ook een grote kostenpost’, aldus de woordvoerster, die aangaf dat ze hopen dit jaar weer op nul uit te komen. ‘En in 2013 hopen we weer meer ruimte te hebben.’

Verlof
Eerder werd al bekend dat GGD Zuid-Holland West in acute financiële problemen zit. De afdeling draaide een verlies van 2,5 miljoen euro in 2011. Daar loopt een intern onderzoek naar de financiële perikelen. Vermoedelijk zetten de verliezen zich door in 2012 en 2013. De directeur van de GGD-regio Zuid-Holland West, Bram Hakkenberg, is woensdag met buitengewoon verlof gestuurd. De leiding wordt vooralsnog overgenomen door een interne plaatsvervanger.

Feitenonderzoek
Of Hakkenberg nog terug komt als directeur, valt volgens een woordvoerder niet te zeggen. ‘Eerst moeten alle feiten op een rijtje gezet worden, daarna kunnen we verder gaan kijken. We kunnen ook niet zeggen hoe het precies kan dat er 2,5 miljoen operationeel verlies is gemaakt, dat moet blijken uit het feitenonderzoek.’

Regio
De afdeling van de GGD werkt in een achttal regio’s rondom Den Haag, waaronder Delft, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en het Westland. Er waren gesprekken gaande om te komen tot een GGD-regio Haaglanden, waarbij ook Den Haag zou worden betrokken, maar die zijn voorlopig opgeschort. Ook worden er voorlopig geen nieuwe mensen aangenomen bij de GGD-regio.

Dienstverlening

De dienstverlening van de GGD Zuid-Holland West gaat gewoon door. ‘De GGD is een dienstverlener. Dat moet zo goed mogelijk in stand blijven. Wat mensen vandaag aan het loket krijgen, krijgen ze morgen ook’, benadrukt een woordvoerder.

Failliet
Een GGD is een vrij bijzondere rechtsvorm en kan daardoor niet failliet gaan. Als de problemen echt nijpend worden, hebben de gemeenten waarin de afdeling actief is een functie als achtervanger. ‘Maar zover is het nog lang niet’, nuanceerde de woordvoerder.

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

 1. Betreft valsheid in geschrifte bij GGD Zuid-Holland West.
  De wethouder van Zoetermeer, dhr Frank ( F.J.M.) Speel is voorzitter van de GGD Zuid-Holland West.
  Het ziet er naar uit dat de directeur GGD Zuid-Holland West.een brief heeft getekend op naam van de voorzitter Dagelijks Bestuur, aan de leden van het Algemeen bestuur.
  De benarde financiële positie is in de publiciteit gekomen door een brief [1] die Speel verstuurd zou hebben op 25 april 2012 [Dir16782.brf] als voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB) aan de leden van het Algemeen Bestuur (AB).
  Maar wethouder Speel ontkent tegenover burgemeester van Zoetermeer, dhr. Jan (J.B.) Waaijer, dat hij die brief heeft ondertekend.
  Het raadslid Mevr Marijke (M.C.) van der Meer (ZO!Zoetermeer) vraagt in een speciale raadsvergadering [2] op 30 mei 2012, om een forensisch onderzoek naar de ondertekenaar van de brief.
  De wethouder mevr. Mariëtte (M.E.) van Leeuwen neemt de portefeuille van Speel waar en wil echter nog geen forensisch onderzoek in laten stellen.
  Van Leeuwen handelt eveneens als waarnemend voorzitter GGD [3] , omdat Speel zich ziek heeft gemeld.
  Dus ook het bestuur van de GGD wil niet actief meewerken aan een onderzoek.
  Uit mijn onderzoek blijkt dat de directeur GGD, Bram (A.D) Hakkenberg de brief ondertekend heeft op naam van Speel als voorzitter van het DB aan de leden van het AB [4].
  Gedoogde valsheid in geschrifte en onbehoorlijk bestuur.
  De structuur van de GGD kent geen vervanging van de voorzitter, nu Speel zich ziek gemeld heeft. In zo’n geval nemen de andere bestuurders de taak over. De term waarnemend voorzitter zou bij een van de andere bestuurders moeten liggen.
  Er geldt de Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Holland West inclusief 3e wijziging [5]:
  Art 10.3. Er is geen sprake van plaatsvervangende leden voor het dagelijks bestuur. De leden van het dagelijks bestuur vervangen elkaar onderling.
  Bij wethouder van Leeuwen staat geen nevenfunctie [6] vermeld als lid of plaatsvervangend lid AB of DB van de GGD
  Hoe is de situatie op dit moment:
  ———————————————
  – Wethouder Frank Speel, de voorzitter AB en DB van GGD Zuid-Holland West, is momenteel ziek.
  – De directeur Bram Hakkenberg is op non actief gezet.
  – De controller E.J.T. van den berg zou ook vervangen zijn. Maar dat kan helemaal niet want de GGD heeft al jaren geen controler. Er is alleen sprake van een interim controler. De vorige controler, was, zover mij bekend, mevrouw T.A.N Nguyen.
  Het zal niemand verbazen dat met deze amateuristische constructies de miljoenen Euro’s aan alle kanten ongecontroleerd wegstromen.
  Overigens is de wethouder Frank Speel al een keer moeten opstappen als wethouder, na het milieuschandaal Sterigenics [7] en de daar over uitgebrachte rapportage van de commissie de Grave. Door deze stap kon de rest van het college, en met name wethouder Bé Emmens, buiten schot blijven. Enige maanden later werd wethouder Speel, na de verkiezingen, weer met open armen in het college van Zoetermeer ontvangen.
  Op linked tref ik de volgende naam aan:
  Robert W. Schaafsma (D66 Zoetermeer), plv Directeur GGD Zuid-Holland West
  http://www.linkedin.com/profile/view?id=46303038
  Ref:
  1. De brief met de valse handtekening van wethouder Speel
  http://zoetermeer.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi
  2. De speciale raadsvergadering van de Zoetermeerse gemeenteraad op 30 mei
  http://zoetermeer.gemeenteoplossingen.nl/Vergade
  Onder meer de tijdsmomenten:
  81:00 Brief en melding op 26 april 2012
  81:13 Speel ontkent dat hij getekend heeft
  125:10 forensisch onderzoek gevraagd
  131:20 handtekening brief
  140:24 handtekening: misschien heeft de burgemeester Waaijer het verkeerd begrepen
  141:20 wethouder van Leeuwen: laten we wachten tot Speel beter is. Hoor en wederhoor.
  3. Brief van Leeuwen als waarnemend voorzitter GGD
  http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=6460
  4. De handtekeningen van Speel en Hakkenberg
  http://www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/ar
  5. Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Holland West inclusief 3e wijziging:
  http://www.ggdzhw.nl/cms/publish/content/downloa
  6. Nevenfuncties wethouders gemeente Zoetermeer
  http://www.zoetermeer.nl/document.php?fileid=520
  [7] Milieuschandaal Sterigenics
  http://estevenh.home.xs4all.nl/geonet/sterigenics/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.