Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gezondheidspersoneel moet griepprik krijgen’

Gezondheidspersoneel zou een griepprik moeten krijgen. Dat stelt klinisch epidemioloog Carline van den Dool van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Het vaccineren van personeel van verpleeghuizen tegen de griep voorkomt volgens de onderzoekster infecties bij patiënten.
'Gezondheidspersoneel moet griepprik krijgen'

Uit de berekeningen van Van den Dool blijkt dat theoretisch 60 procent van alle griepinfecties bij verpleeghuispatiënten kan worden voorkomen. ‘Maar dan is het wel nodig álle personeelsleden in te enten en dat is geen realistisch uitgangspunt’, aldus Van den Dool.

Besmetting
Momenteel is in Nederland minder dan 20 procent van het personeel gevaccineerd tegen de griep. Het onderzoek gaat uit van wiskundige berekeningen. ‘Door zeven personeelsleden te vaccineren, voorkom je één besmetting’, legt Van den Dool uit.

Complicaties
Volgens de onderzoekster voorkomt het vaccineren van de patiënten zelf nauwelijks infecties. ‘De griepprik vermindert bij ouderen weliswaar complicaties van een griepinfectie, maar voorkomt niet dat ze het virus oplopen’, aldus Van Dool.(ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.