Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen vooral overlast jeugd aanpakken

Gemeenten willen de komende tijd meer werk maken van hun veiligheidsbeleid. Daarbij geven ze prioriteit aan de bestrijding van overlast door jongeren. Twee andere belangrijke speerpunten zijn de aanpak van alcohol- en drugsproblemen onder jongeren en de overlast in de woon- en leefomgeving van mensen.
Gemeenten willen vooral overlast jeugd aanpakken

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Voorzitter Annemarie Jorritsma presenteerde de eerste resultaten maandag in Den Haag op een landelijk congres over veiligheid. Aan het einde van deze kabinetsperiode moeten criminaliteit en overlast met een kwart zijn afgenomen. Gemeenten hebben daarover afspraken gemaakt met het Rijk. Op onderdelen beginnen die goed te werken, zei Jorritsma.

Ambities waarmaken
Maar er is nog genoeg werk aan de winkel, vooral als het gaat om de bestrijding van overlast en verloedering. Of het kabinet zijn ambities kan waarmaken, is de vraag. De gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar kunnen het kabinetsbeleid doorkruisen, waarschuwde Jorritsma. Na die verkiezingen zijn gemeenten volgens haar doorgaans een jaar bezig met het formuleren van nieuw beleid.

Beknibbelen op politie
Ook de voorgenomen bezuinigingen op de politie kunnen volgens Jorritsma roet in het eten gooien. De VNG-voorzitter benadrukte dat er voldoende capaciteit moet zijn om de wet te handhaven. Als er wordt beknibbeld op de politie, zal dat volgens haar gevolgen hebben voor het gemeentelijk veiligheidsbeleid en het halen van de doelstellingen daarvan.

Volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaan de bezuinigingen op de politie niet ten koste van blauw op straat. De Tweede Kamer overlegt woensdag met haar over de plannen. Oppositiepartijen als SP, VVD en PVV vinden een verdere bezuiniging op de politie onacceptabel.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.