Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen investering huishoudtoets terug

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag bij het kabinet een claim neergelegd van 20 miljoen euro voor gemaakte kosten voor de invoering van de huishoudtoets. In het Lenteakkoord is de maatregel geschrapt, maar de gemeenten hebben wel kosten gemaakt, zegt de VNG.
Gemeenten willen investering huishoudtoets terug

Bij de huishoudtoets wordt gecontroleerd of bijstandsouders terecht een uitkering krijgen als ze werkende kinderen hebben die thuis wonen. Eventueel wordt die gekort.

Claim
Het gaat om ongeveer 25 gemeenten, waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Waarschijnlijk hebben zij kosten voor niets gemaakt. Maar ook kleinere gemeenten willen geld terug voor gemaakte kosten. De claim is in een overleg met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken neergelegd.

Kritiek
De VNG zegt dat gemeenten kosten hebben gemaakt voor onder meer ICT-aanpassingen en voorlichting. De vier grote gemeenten (G4) waren als snel na het Lenteakkoord gestopt met de huishoudtoets. Ze noemden het een ‘hardvochtige en ingrijpende maatregel’. Ook andere gemeenten uitten forse kritiek op de toets.

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.