Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten strijden tegen overlast en verloedering

Overlast van jongeren, alcohol en drugsproblematiek onder jongeren, en overlast in de woon- en leefomgeving zijn de drie belangrijkste thema’s op veiligheidsgebied voor gemeenten voor de komende jaren. Dit blijkt uit het onderzoek 'Prioriteiten Veiligheid' van de VNG voor de periode 2009 – 2011.
Gemeenten strijden tegen overlast en verloedering

De Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG heeft maandag, op het congres Veiligheid in Utrecht, een beroep gedaan op minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om voldoende middelen beschikbaar te stellen in de strijd tegen overlast en verloedering. De VNG roept de minister ook op niet te bezuinigen op politie.

Speerpunt
Jongeren vormen het speerpunt van de veiligheidsthema’s voor 2009-2011 voor de gemeenten. Nummer een staat de overlast van jongeren en de alcohol- en drugsproblematiek van jongeren. Gevolgd door overlast in de woon- en leefomgeving en onveiligheidsgevoelens van burgers. Verkeersveiligheid en seksueel en huiselijk geweld volgen.

Verschuiving
Het onderzoek naar de prioriteiten van de gemeenten had als doel het veiligheidsbeleid in beeld te brengen. Een duidelijke verschuiving is merkbaar sinds 2005: de nadruk ligt meer op sociale veiligheid, op huiselijk geweld en diverse vormen van overlast- en onveiligheidsgevoelens. Volgens de NNG krijgen gemeenten steeds meer veiligheidstaken, terwijl het budget hiervoor slinkt.

Bewakingscamera’s
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meldt dat de overheid bewakingscamera’s selectiever moet inzetten. Dat zou de effectiviteit van het toezicht kunnen vergroten. Het SCP onderzocht het ‘Actieplan overlast en verloedering’, dat de overheid vorig jaar lanceerde. Toezicht met camera’s voorkomt geweld niet, maar volgens het SCP zijn er aanwijzingen dat op sommige plekken, bijvoorbeeld in parkeergarages, de camera’s criminaliteit en overlast terugdringen.

Menselijk
De onderzoekers waarschuwen echter dat er niet te veel van de camera’s verwacht moet worden. Het SCP ziet in menselijk toezicht door agenten, parkeerwachten en zelfs horecapersoneel, veel voordelen. Uit eerder onderzoek bleek al dat menselijk toezicht vaak effectief is, stelt het instituut.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: VNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.