Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gelijke behandeling gehandicapten in onderwijs en wonen

De Wet gelijke behandeling gehandicapten (Wgbh/cz) is uitgebreid op het gebied van wonen en onderwijs. De wetswijziging regelt dat gehandicapten en chronisch zieken gelijk behandeld moeten worden, zodat zij mee kunnen doen in de maatschappij.
Gelijke behandeling gehandicapten in onderwijs en wonen

Verhuurders of verkopers mogen vanaf 15 maart 2009 geen woonruimte weigeren aan mensen vanwege handicap of chronische ziekte. Ook moeten, als het kan, immateriële aanpassingen geregeld worden. Het gaat dan niet om woontechnische aanpassingen zoals een traplift, maar bijvoorbeeld om de wijze van informatieverstrekking. Zo kan iemand met een visuele handicap verzoeken om een huurovereenkomst in digitale vorm, zodat hij deze met een brailleleesregel op de computer kan lezen.

Rolstoel
Met ingang van 1 augustus 2009 gaat de Wgbh/cz gelden voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Vooral de ouderorganisaties voor kinderen met een handicap hechten veel waarde aan individuele rechtsbescherming vanuit de wet. Een kind moet in zijn rolstoel naar groep 8 of naar de brugklas kunnen. Als dat redelijkerwijs van een school gevraagd kan worden, moeten dus ook materiële aanpassingen gedaan worden. In 2003 werd al in de Wgbh/cz bepaald dat gehandicapten en chronisch zieken gelijk behandeld moeten worden op het werk en in het beroepsonderwijs.

Klacht
Mensen die vinden dat zij op basis van hun handicap of chronische ziekte ongelijk worden behandeld, kunnen hun klacht voorleggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in Utrecht. Tussenkomst van de CGB heeft de afgelopen jaren vaak geleid tot aanpassing van situaties die als discriminerend werden ervaren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS/Foto: ANP

2 REACTIES

  1. Inderdaad een heel goede stap in de juiste richting.
    Wat nu dan in het onderwijs gaat gebeuren, en vastgesteld wordt door een wet, zou ook moeten gebeuren in het bedrijfsleven.
    Niet laten afhangen of iemand wel een persoon in een rolstoel in dienst wil nemen, nee als die persoon de juiste papieren heeft en ook de juiste instelling voor die functie, dan niet kijken naar die rolstoel, maar naar de persoon. En ook daar moet beter op gelet gaan worden, of deze groep mensen in het werkzame deel niet tussen wal en schip vallen.
    En de bovenstaande schrijver/ster heeft gelijk dat er financieel wel eens wat meer voordelen mogen komen voor de echt gehandicapte mens, want ook daar vallen ze mee tussen wal en schip. Begrijpelijk dat er extra kosten zijn, zorg en hulp en andere voorzieningen kunnen niet voor niets, maar dat daar steeds meer in gesneden wordt en eigen bijdragen steeds hoger, dat ben ik met mijn voorganger eens, daar moet een andere oplossing voor komen, om deze groep mensen mee te kunnen laten doen in de “normale”maatschappij.
    Het meedoen wordt alsmaar minder vanwege de kosten, die niet meer betaald kunnen worden. En door een enorme verwarde regelgeving wat en waar je subsidie voor kunt krijgen en waar niet. Je zoekt je een ongeluk om uit te vinden, waar wat onder valt.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vindt dit een goede stap vooruit.
    Maar op financieel gebied valt er nog heel wat te verbeteren als Chronisch zieken mee kunnen doen in deze samenleving.
    Want die hebben ze de laatse jaren erg benadeeld en alles is veel duurder geworden.
    en steeds meer eigenbijdragen.
    Dus daar valt nog heel wat aan te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.