Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderland wil meer preventie en nazorg voor probleemjongeren

Gedeputeerde Staten van Gelderland (GS) willen volgend jaar een miljoen euro uittrekken voor preventie en betere zorg voor probleemjongeren. Dat staat in het beleidskader 'Wie de jeugd heeft', dat woensdag is gepresenteerd.
Gelderland wil meer preventie en nazorg voor probleemjongeren

Het dagelijks bestuur van de provincie wil onder meer dat alle scholen in de provincie volgend jaar deelnemen aan een vorm van overleg voor probleemjongeren, zoals een zorgadviesteam. In 2011 moet de schooluitval met 40 procent zijn afgenomen.

Speerpunt
Met deze maatregelen moeten meer kinderen en jongeren beter en sneller geholpen worden. Jeugdzorg is voor het Gelderse provinciebestuur speerpunt van beleid. De provincie constateert dat de vraag naar jeugdzorg meer dan verdubbeld is, sinds de provincies in 2005 daarvoor verantwoordelijk zijn geworden. In Gelderland is het aantal indicaties toegenomen van ruim 4100 in 2005 naar meer dan 10.000 vorig jaar, terwijl de wachtlijsten bij de Bureaus Jeugdzorg met 45 procent zijn afgenomen.

Besluit
Toch wil Gelderland nog meer geld steken in het aanpakken van de wachtlijst. GS willen dat over een aangemelde jongere binnen drie weken een besluit is genomen, terwijl dat nu nog gemiddeld tachtig dagen duurt. Binnen negen weken moet een begin worden gemaakt met de zorg. In 2012 moet dat binnen zes weken gebeuren, aldus GS.

Gedrag
Hulpverleners moeten goede nazorg bieden om te voorkomen dat jongeren weer terugvallen in hun oude gedrag. De terugval moet zeker 15 procent minder worden. Zo hopen GS de groei van het aantal aanvragen met zo’n 5 procent te kunnen terugdringen. Om jongeren goed te kunnen begeleiden, krijgen gezinsvoogden maximaal vijftien kinderen onder hun hoede. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.