Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gehandicaptenzorg laat te wensen over

Zorgverleners hebben vaak te weinig ervaring om goede zorg aan verstandelijk gehandicapten te bieden. Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, pleit in haar afscheidsrede voor verandering van het beleid.
<p>Evenhuis: 'Het gaat vaak om ziekten en medicijnen waar zij geen ervaring mee hebben'</p>
Evenhuis: 'Het gaat vaak om ziekten en medicijnen waar zij geen ervaring mee hebben' - Foto: ANP Xtra

Evenhuis was in 2000 wereldwijd de eerste hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten. Zij sprak vrijdag haar afscheidsrede ‘Van ontginnen naar oogsten’ uit aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat meldt de website van Zorgvisie.

Problematiek

De hoogleraar legt uit dat mensen met een verstandelijke beperking tegenwoordig veel ouder worden dan vroeger. Uit de praktijk blijkt dat veel van die extra jaren ongezonde, gebrekkige jaren zijn. De reden is dat deze mensen al op jongere leeftijd meerdere beperkingen en chronische ziekten tegelijk hebben die met het vorderen van de leeftijd toenemen. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met zien of horen, waardoor het moeilijker is om met hen te communiceren. Ook slikken zij veel medicijnen.

‘Hoewel huisartsen en welzijnswerkers dat kennen bij ouderen, gaat het hier vaak om ziekten en medicijnen waar zij geen ervaring mee hebben’, zegt Evenhuis.

Ouderen lopen behoorlijke risico’s door gebruik van te veel of verkeerde medicijnen. Risico’s voor ouderen ontstaan vooral bij veranderingen in medicijngebruik, zelfzorgmedicijnen en een optelsom van verschillende medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts. Lees meer>>

Noodzakelijke veranderingen

Evenhuis pleit voor een kwaliteitsslag door goede ondersteuning van wijkteams, huisartsen en apothekers door de ruim 80 gespecialiseerde poliklinieken voor verstandelijk gehandicapten. Ook stelt zij betere scholing op gezondheidsgebied in de beroepsopleiding van woonbegeleiders in de zorg voor. Daarnaast is zij voorstander van verplichte verbetering van de verlichting en akoestiek in groepshuizen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.