Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicapte is geen product met kortingssticker’

Het kabinet wil met een pilot loondispensatie onderzoeken of de kansen op een reguliere baan verbeteren voor mensen met een arbeidsbeperking. De werkgever mag minder betalen dan het wettelijke minimumloon, de rest wordt aangevuld door een uitkering van de gemeente. Of de pilot ook echt gaat werken, betwijfelt Christianne van Triest van DRIVE- netwerk: ‘Het is zeker geen tovermiddel.’
‘Gehandicapte is geen product met kortingssticker’

Loondispensatie motiveert alleen als je de boodschap op de juiste manier brengt, vindt Christianne van Triest, voorzitter van belangenorganisatie DRIVE-netwerk. ‘Anders krijg je zo’n Albert Heijn-gevoel waarbij je producten hebt met een 35 procent korting sticker. Dan kijk je ook eerst of de datum wel goed is, of de verpakking nog heel is en of het product niet is verkleurd.’ DRIVE-netwerk is een particuliere organisatie voor actieve, jonge mensen met een handicap of chronische aandoening.

Efficiënt
Van Triest vindt het idee van loondispensatie niet per definitie verkeerd. Zij begrijpt dat de werkgever soms ook extra kosten moet maken voor mensen met een handicap. Als mensen door hun beperking meer tijd nodig hebben bijvoorbeeld. Dan vindt ze een onkostenvergoeding heel normaal. Wel pleit Van Triest ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaatsen worden gezet, om zo efficiënt mogelijk te werken.‘Iemand die slecht ter been is, is niet geschikt voor het werk van postbode’, formuleert Van Triest een duidelijk voorbeeld.

Evaluatie
De pilot met loondispensatie behoort tot een serie waarmee de kansen voor mensen met een arbeidsbeperking verbeterd worden. Deze pilots duren nog tot 2012 en zullen zowel tussentijds als na afloop worden geëvalueerd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto:ANP/ Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.